Satelliet + Buien/onweerradar
Bron: Weerslag
Temperatuur
Bron: Weerslag
Betekenis waarschuwingscodes
 

Storm, code oranje.
Pinkpop 2014, code rood.
Pinkpop 2014, code rood.
Pinkpop 2014, code rood - Jelmer de Haas
Code groen = geen bijzonderheden
Groen is het bijna elke dag en betekent dan ook goed nieuws, namelijk dat er niets aan de hand is. Het kan natuurlijk wel regenen of waaien, maar niet zodanig dat je er echt aandacht aan moet besteden.
Code geel = wees alert
Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent. Dus het kan ook zomaar zijn dat er achteraf helemaal niets aan de hand blijkt te zijn.
Code oranje = wees voorbereid
Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is. Bij extreem weer moet je denken aan flinke sneeuw of ijsregen, onweer, regen of windstoten. Door dat type weer zou er schade kunnen ontstaan en daarom moet bekeken worden of grote evenementen, zoals een festival of markt, moeten worden afgelast.
Code rood (weeralarm): Onderneem actie
Dit is een echt weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn. Denk aan omvallende bomen en hijskranen. Ook is het gevaarlijk op de weg, zeker voor (brom)fietsers, motorrijders, vrachtauto’s, auto’s met aanhanger en caravans.
Het verhaal achter de kleurcodes
Het KNMI gebruikt internationale waarschuwingskleuren om de impact van gevaarlijk weer aan te geven. Die kleurcodes zijn vastgelegd op groen, geel, oranje en rood.

Waarom waarschuwt het KNMI?
Het KNMI waarschuwt als het weer een risico is, om bij te dragen aan een veilig en bereikbaar Nederland. Door tijdig te waarschuwen kunnen mensen zich voorbereiden op gevaarlijk weer waardoor de kans op schade en letsel beperkt wordt. De impact van gevaarlijk weer is het uitgangspunt voor de waarschuwingen van het KNMI. Welke gevolgen heeft het weer op de weg, op het water en in de straat. Met algemene adviezen bij de waarschuwingen wil het KNMI de impact van gevaarlijk weer beperken.
Het KNMI geeft waarschuwingen uit voor:
  • Regen
  • Gladheid & sneeuw
  • Onweersbuien
  • Windstoten
  • Temperatuur (hitte/koude)
  • Zicht
  • Hozen
De waarschuwingen worden per provincie, voor het IJsselmeergebied, de Waddenzee en de Waddeneilanden uitgegeven.

Regionaal waarschuwen
Om gericht te kunnen waarschuwen, geeft het KNMI weerwaarschuwingen per provincie uit. In veel gevallen zijn gevaarlijke weersituaties lokaal, zoals extreme neerslag, onweersbuien of gladheid. Elke provincie wordt afzonderlijk bekeken. Het kan dus zijn dat voor de ene provincie code oranje geldt terwijl in een andere provincie niets aan de hand is.