Satelliet + Buien/onweerradar
Bron: Weerslag
Temperatuur
Bron: Weerslag
Gevoelstemperatuur
Bron: Weerplaza
Zicht
Bron: Weerplaza
Onderwerp bekijken
 Onderwerp afdrukken
Slapende vulkaan wordt voor het eerst wakker
Jeroen
Slapende vulkaan wordt voor het eerst wakker

De slapende vulkaan op het eiland Kadovar, voor de kust van Papoea-Nieuw-Guinea, is voor het eerst in zijn geschiedenis uitgebarsten. Het is moeilijk te voorspellen wat er vervolgens gaat gebeuren. We kunnen deze eruptie met niets vergelijken, zeggen vulkanologen.

i64.tinypic.com/27y75tt.jpg
©REUTERS De vulkaan op het eiland Kadovar spuwt een aswolk de lucht in

De volledige bevolking van het eiland is uit voorzorg geëvacueerd. Het gaat om ongeveer 600 bewoners. Er vielen voorlopig geen slachtoffers.

De 365 meter hoge vulkaan barstte afgelopen weekend op spectaculaire wijze uit. Voor het eerst in zijn geschiedenis spuwde de vulkaan een aswolk hoog de lucht in.

Lava en dikke stofwolken bedekken Kadovar en slaan ook neer op naburige eilanden. De wolk vormt nog geen gevaar voor de luchtvaart, maar indien de wind draait kunnen de vliegoperaties op de Wewak-luchthaven in Papoea-Nieuw-Guinea getroffen worden.

Voor vulkanologen is de eruptie de eerste grote verrassing van 2018. Het is voor de wetenschappers alvast een raadsel waarom de vulkaan net nu wakker is geworden.

“Explosief”
Het zou er wel eens “explosief” kunnen aan toegaan met tsunami’s en aardverschuivingen, vrezen vulkanologen. “Het eiland is ontzettend steil waardoor meerdere aardverschuivingen zich kunnen voordoen waarna tsunami’s waarschijnlijk zijn”, verklaarden wetenschappers van het ‘Rabaul Volcanological Observatory’ in een rapport. “De situatie op het eiland is kritiek. De wolken worden dikker aan een schrikbarend tempo”, zei Tom Kelly van het naburige eiland Kopar.

Bron: www.hln.be
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Spring naar forum: