Satelliet + Buien/onweerradar
Bron: Weerslag
Temperatuur
Bron: Weerslag
Gevoelstemperatuur
Bron: Weerplaza
Zicht
Bron: Weerplaza
Onderwerp bekijken
Weer en Wind » Weer algemeen » Algemeen weernieuws
 Onderwerp afdrukken
Berichtgeving storm 3 januari 2018
Ries
Oosterscheldekering gaat vanmiddag dicht

De Oosterscheldekering gaat vanmiddag dicht. Dat heeft Rijkswaterstaat zojuist besloten. De kering gaat dicht wegens de hoge waterstand. De schuiven gaan om 11.55 dicht en om 17.44 weer open. De kering blijft tijdens de sluiting open voor het verkeer, behalve voor voertuigen met een aanhangwagen.

imgz.rgcdn.nl/19941b04214d4772bb4760f2f8ec2021/opener/Oosterscheldekering-foto-Dick-de-Kock-Omroep-Zeeland-Flickr.jpg
Oosterscheldekering (foto: Dick de Kock / Omroep Zeeland Flickr)

Een team van Rijkswaterstaat kwam vanochtend om 08.30 uur en 11.00 uur bij elkaar om een besluit te nemen over de kering. De schuiven sluiten bij drie meter boven NAP. De verwachte waterstand vanmiddag is tien centimeter hoger dan dat.

Laatste keer in 2014
De laatste keer dat de kering dichtging was in oktober 2014. Het water kwam toen tot 3.19 meter boven NAP. In het 31-jarige bestaan van de kering zijn de schuiven - inclusief vandaag - 27 keer gesloten vanwege een te hoge waterstand. Met een druk op de knop gaan alle 62 schuiven naar beneden. Het duurt 82 minuten tot ze allemaal dicht zijn.

Bron: OmroepZeeland
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
 
Web
Ries
Code oranje voor noordwesten, waterkeringen dicht

Sinds 11.00 uur geldt code oranje voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Flevoland en het Waddengebied. Het KNMI verwacht daar zware tot zeer zware windstoten, tot 130 kilometer per uur. Vanwege het hoogwater worden enkele waterkeringen gesloten.

In de rest van het land blijft code geel van kracht. Pas aan het einde van de middag luwt de wind.

Rijkswaterstaat heeft besloten dat onder meer de Oosterscheldekering, de Ramspolkering en de Hollandse IJsselkering dichtgaan vanwege de hoge waterstanden. Vrijwel zeker gaat ook de Maeslantkering dicht. Zeeschepen die naar de haven van Rotterdam willen, mogen er al niet meer door.

De Oosterscheldekering, het grootste Deltawerk, gaat voor het eerst sinds 2014 dicht. De Maeslantkering is al zeven jaar niet dicht geweest. De Oosterscheldekering was al dicht voor voertuigen met een aanhanger. Ook de Zeelandbrug en de dijk Enkhuizen-Lelystad zijn vanwege de storm afgesloten.

Treinen en bussen
Het treinverkeer tussen Rotterdam en Breda, tussen Rotterdam en Den Haag en tussen Amsterdam en Alkmaar heeft ook last van de storm. Treinen rijden daar niet of minder vaak. Ook rijden op verscheidene plekken geen bussen meer en Schiphol heeft vluchten geannuleerd.

De storm heeft her en der schade veroorzaakt. Zo is in Berkel en Rodenrijs de complete gevel van een huis naar beneden gekomen.

Bron: NOS
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
 
Web
Ries
200.000 Franse huizen zonder stroom

In Frankrijk zitten 200.000 huizen vanaf negen uur zonder stroom door de storm. Vooral in het noorden en het oosten van het land geldt code oranje.

De storm is in België meegevallen. Hij is vrij snel van west naar oost over het land getrokken en heeft alleen lokaal voor overlast gezorgd, zegt het Belgische meteorologisch instituut. Vannacht was code oranje van kracht.

Bron: NOS
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
 
Web
Ries
Ook storm in onze buurlanden

Niet alleen in ons land stormt het vandaag. In Nederland kondigde het KNMI ook code oranje af voor delen van het land. In het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Frankrijk zitten heel wat gezinnen zonder stroom.

Nederland
Bij onze Noorderburen geldt vanaf 11 uur vandaag ook code oranje voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Flevoland en het Waddengebied. Er worden windstoten verwacht tot 120 kilometer per uur. Elders in Nederland geldt code geel.

De storm veroorzaakt momenteel vooral problemen op de wegen. Op meerdere plaatsen zijn bomen op wegen en geparkeerde auto’s gevallen. In het Brabantse Terheijden viel een boom op een rijdende auto en raakte de bestuurder gewond.

Schiphol waarschuwt voor vertragingen en annuleringen. Luchtvaartmaatschappijen hebben vandaag reeds 176 van de ruim 1.200 vluchten geschrapt, maar wellicht loopt dat aantal nog op in de loop van de middag. Vluchten die wel doorgaan, hebben vertragingen opgelopen.

Duitsland
In Aken werden windsnelheden tot 122 kilometer per uur gemeten. Omgewaaide bomen en afgerukte daken in verschillende regio's in Duitsland veroorzaken de nodige chaos. Door de hevige regenval ligt er heel wat water op de Duitse wegen.

Frankrijk
Vooral in de noordelijke delen van Frankrijk zitten heel wat gezinnen zonder stroom. De Franse distributiemaatschappij Enedis sprak deze ochtend over 200.000 huishoudens, waaronder 30.000 in de regio rond Parijs.

images.vrt.be/width1280/2018/01/03/290cd98f-f074-11e7-8ba7-02b7b76bf47f.jpg
AFP or licensors

Verenigd Koninkrijk
Ook in het Verenigd Koninkrijk en Ierland heeft de storm afgelopen nacht heel wat schade aangericht. Volgens de Britse omroep BBC waren er windstoten tot 160 kilometer per uur en leidde de storm tot heel wat omgewaaide bomen en ondergelopen straten.

Ook duizenden gezinnen zaten zonder stroom. In Noord-Ierland is de situatie in de voormiddag bij zo'n 20.000 gezinnen opnieuw hersteld, maar een drieduizendtal zitten nog steeds zonder elektriciteit. Daarnaast zijn er ook 2.700 woningen in Engeland en 460 in Wales nog afgesloten van het elektriciteitsnet.

Ierland
In Ierland zitten naar schatting 27.000 huishoudens zonder stroom, dat meldt de Ierse openbare omroep RTE. In de kuststad Galway, in het westen van het land, vinden ook overstromingen plaats.

Bron: VRT
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
 
Web
Jeroen
Losgeslagen Ark van Noach richt ravage aan in haven van Urk

In de haven van Urk is door de harde wind de VerhalenArk op drift geraakt. Het schip dat is gebouwd naar de Bijbelse beschrijving van de Ark van Noach heeft verschillende schepen in de jachthaven geramd.

YouTube Video


Er waren zeven mensen aan boord. Zij zijn door de KNRM in veiligheid gebracht. Er zijn nog wel dieren op het schip.

Volgens eigenaren van passagiersschip De Zuiderzee heeft de ark een meerpaal geramd en daarna hun schip over de hele lengte ingedeukt.

Daarna ramde de ark een drijvende steiger en twee daaraan vastgemaakte zeiljachten. De replica is midden in de haven gestrand. "Voor ons zal de schade wel meevallen, omdat het een stalen bak is", vertelt de geschrokken eigenaar van de ark tegen Omroep Flevoland. "Maar ik hoop echt dat het meevalt met die kleine boten."

Afgesloten
De brandweer en de KNRM proberen het schip terug naar de kade te halen. Een gedeelte van het haventerrein is afgesloten. Pas als de wind gaat liggen, kunnen de hulpdiensten meer doen.

Vorige maand raakte de Ark ook al op drift en werd volgens de havenmeester ook een meerpaal uit de kade gerukt. De 70 meter lange boot ligt drie maanden bij Urk.

Bron: nos.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Spring naar forum: