Satelliet + Buien/onweerradar
Bron: Weerslag
Temperatuur
Bron: Weerslag
Gevoelstemperatuur
Bron: Weerplaza
Zicht
Bron: Weerplaza
Onderwerp bekijken
Weer en Wind » Weer algemeen » Algemeen weernieuws
 Onderwerp afdrukken
Berichtgeving winter 2017/2018
Jeroen
Weer blijft Schiphol en verkeer parten spelen

Het vliegverkeer op Schiphol heeft last van het slechte weer van vanochtend. Reizigers moeten rekening houden met vertragingen die variëren van 25 minuten tot een uur.

nos.nl/data/image/2017/12/08/436547/xxl.jpg
© ANP

Vooral vanochtend speelden de wind, de regen en het slechte zicht de binnenkomende vluchten parten. "Zeker 50% van de vluchten heeft toen vertraging opgelopen" stelt een woordvoerder. "Dat heeft effect op de vertrekkende vluchten, die dan dus ook later kunnen vertrekken."

De weersituatie is in de loop van de middag wel sterk verbeterd, er is alleen nog sprake van harde wind. Daardoor wordt de achterstand iets ingelopen, maar de luchthaven zal de rest van de dag nog wel te kampen hebben met vertragingen, zo is de verwachting. Reizigers krijgen het advies om de vluchtinformatie goed in de gaten te houden.

Veel files
Ook automobilisten moeten rekening houden met langere files tijdens de avondspits. Er zullen dan opnieuw winterse buien vallen, en daarbij kan het op sommige plaatsen flink gaan sneeuwen. De Verkeersinformatiedienst raad bestuurders aan om hun rijgedrag aan te passen aan de winterse omstandigheden.

Bron: nos.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Dode en gewonden na ongelukken door gladheid op wegen

Grootschalige gladheid heeft zondagochtend in het hele land gezorgd voor verkeersongelukken. Daarbij kwam ten minste een persoon om het leven en raakten meerdere mensen gewond.

media.nu.nl/m/rlnxgo7aj9dv_wd640.jpg

De KNMI kondigde zondag code oranje af voor extreme gladheid in meerdere provincies. Rond het middaguur werd die waarschuwing teruggeschaald naar code geel. De waarschuwing is van kracht voor het noorden en oosten.

Eerder in de ochtend was het verspreid over het hele land glad.

Bij het gehucht Gaarkeuken in Groningen kwam een 59-jarige vrouw om het leven toen zij met haar auto te water raakte in het Van Starkenborghkanaal. Hoewel zij nog zelf de politie kon bellen, kwam de hulp te laat.

Condensatie
Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zei zondagochtend tegen NU.nl dat de gladheid het gevolg was van buien tijdens de nachtelijke uren en de hoge luchtvochtigheid. Door een combinatie van condensatie en temperatuurdalingen kon zelfs op wegen waar al was gestrooid plotseling gladheid ontstaan.
In Ruinerwold in Drenthe raakte een 23-jarige man zwaargewond toen hij met zijn auto op een boom botste en de N381 tussen Drachten en Oosterwolde was enige tijd afgesloten na een botsing tussen meerdere auto's, waarbij enkele gewonden vielen. Onder andere een strooiwagen raakte daar van de weg.

Op de A10 ten zuiden van Amsterdam en op het knooppunt Beekbergen (A1/A50) vonden ook aanrijdingen plaats, en de A7 tussen Purmerend en Hoorn was enige tijd dicht vanwege de gladheid.

Bron: www.nu.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Dit is de somberste decembermaand in bijna 30 jaar

De zon leek de afgelopen week alleen maar weg te blijven. Op Tweede Kerstdag is het iets stralender weer, toch komt de zon maar af en toe door. Weerplaza spreekt ook wel van 'de somberste decemberperiode in bijna dertig jaar'.

i67.tinypic.com/2e3r12g.jpg
©ANP

Het weerbureau meldt dat op veel plaatsen in ons land alweer een week geleden is dat de zon langer dan een uur heeft geschenen. De zon kwam in Overijssel en in de Noordoostpolder zelfs helemaal niet door het wolkendek.

Ook Eerste Kerstdag verloopt nog zonloos. Hoewel de temperatuur wel zacht aan zal voelen, verwacht Weerplaza. Door een storing op Tweede Kerstdag ontstaan er wat opklaringen. Daardoor zal op veel plaatsen de zon te zien zijn. Helemaal droog blijft het daarentegen niet.

Ander beeld
De druilerige kerstdagen en decembermaand laten een ander beeld zien dan andere jaren. ,,In het zuidoosten van het land is het zelfs 97 jaar geleden dat het in die regio zo somber was.", zo vertelt een meteoroloog van Weerplaza.

In de dagen na Kerst wordt het nog wat kouder. Maar goed nieuws voor wie de sombere dagen wel weer zat is: volgens de meteoroloog lijkt het rond de jaarwisseling weer zachter te worden.

Bron: www.ad.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Spring naar forum: