Satelliet + Buien/onweerradar
Bron: Weerslag
Temperatuur
Bron: Weerslag
Gevoelstemperatuur
Bron: Weerplaza
Zicht
Bron: Weerplaza
Onderwerp bekijken
 Onderwerp afdrukken
Waarschuwingen na uitbarsting vulkaan Agung op Bali
Jeroen
Waarschuwingen na uitbarsting vulkaan Agung op Bali

Indonesische autoriteiten waarschuwen zondag met het hoogste dreigingsniveau nadat vulkaan Agung daar zaterdag is uitgebarsten. De waarschuwingen gelden hoofdzakelijk voor het vliegverkeer. De vulkaan heeft inmiddels een rookpluim met as en stoom tot 6 kilometer hoogte uitgespuwd.

media.nu.nl/m/np3x5gtaau5t_wd1280.jpg

De vulkaan ligt in het noordoosten van Bali op ongeveer 70 kilometer van de populaire badplaatsen Kuta en Seminyak.

Wegen, auto's en gebouwen in de buurt van de berg zijn door de eruptie bedekt met een laag as. In de nacht van zaterdag op zondag was een gloed te zien, wat erop wijst dat er magma uit de vulkaan wordt gedrukt. Op delen van het Indonesische eiland worden mondkapjes uitgedeeld tegen de inademing van asdeeltjes.

Eerder deze week werden al zo'n 25.000 omwonenden geëvacueerd. In aanloop naar de uitbarsting vluchtten in september al zo'n 120.000 mensen. Toen was de vulkaan ook al onrustig.

Vliegveld
Ondanks de waarschuwingen blijft het vliegveld van Bali volgens autoriteiten gewoon open. Vluchten naar het Indonesische eiland, dat populair is bij toeristen, kunnen vooralsnog gewoon doorgaan. De vulkanische as is alleen op bepaalde plekken gedetecteerd, waardoor vliegtuigen nog genoeg mogelijkheden hebben om het eiland te bereiken.

Meerdere internationale luchtvaartmaatschappijen hadden zaterdag wel vluchten geannuleerd na de daadwerkelijke uitbarsting van Agung. Inmiddels hebben veel van deze maatschappijen hun vluchten ook weer hervat.

Veiligheid
Het nationale rampenbureau benadrukt dat Bali nog steeds veilig is voor toeristen, met uitzondering van een zone van 7 tot 8 kilometer rond vulkaan Agung.

De vulkaan barste ook al dinsdag uit. Toen ontstond een grotere rookpluim dan dit weekend. Bij de voorlaatste uitbarsting van de vulkaan in 1963 vonden meer dan duizend mensen de dood en werden diverse dorpen verwoest.

Bron: www.nu.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Uitbarsting vulkaan Agung 'komt als een dieseltje op gang'

Is dit nou een uitbarsting of niet? Dat was de afgelopen dagen de grote vraag onder vulkanologen die de Agung op Bali in de gaten houden. Een vulkaan die maanden rommelt, dat is niet bijzonder. Maar een 'uitbarsting in slow motion', zoals nu op Bali, is best opvallend, zegt geoloog Bernd Andeweg.

www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/styles/landscape_2/public/content/images/2017/11/27/ANP-54375216.jpg
De Agung, gisteren gefotografeerd. © AFP

Onder zijn collega's was er eind vorige week wel wat discussie over, zegt Andeweg, verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. "Vergeleken met wat een uitbarstende vulkaan kan aanrichten, was dit nog niet echt bijzonder."

Slow start
Nadat grondwater in aanraking was gekomen met magma, volgde een explosie. "Het is opvallend dat hij nu een soort slow start aan het maken is", zegt Andeweg. "Je verwacht in het begin een grote knal die daarna weer afzwakt. Maar het heeft er de schijn van dat de Agung als een dieseltje op gang is gekomen."

Bij foto's en video's van de vulkaan weet je soms niet precies waar je naar kijkt, zegt hij. "Gisteren waren er beelden met een opkomende of ondergaande zon en dan zit je toch wel even te turen naar die rode gloed: is dat nou magma of niet?"

Niet volgens de modellen
Af en aan is de Agung al maanden onrustig. "Interessant om te zien dat hij een maand lang echt rommelt en daarna weer wegzakt", zegt Andeweg. "Dat is het moeilijke aan deze vulkaan, daardoor kun je niet goed voorspellen wat er gaat gebeuren. Elke keer weer rustig, dan weer zo'n oprisping. Hij doet niet wat de modellen doen. En daar leren we ook weer van."

www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/styles/inline_large/public/content/images/2017/09/27/Kaart_Agung_-_Bali_indonesie.png

Sommige bewoners die het gebied hadden verlaten in september, toen de eerste waarschuwingen klonken, zijn weer teruggekeerd omdat de uitbarsting zo lang op zich liet wachten. Andeweg heeft ook wel gehoord van mensen die op bepaalde plekken zijn achtergebleven doordat die in 1963, toen de Agung voor het laatst uitbarstte, ook geen gevaar liepen.

Straal van 10 kilometer
De Indonesische overheid maakt nu werk van het ontruimen van een gebied met een straal van 10 kilometer rondom de vulkaan. Andeweg zegt dat de grootte van het gebied samenhangt met de verwachte omvang van de zogeheten 'pyroclastische stroom', de gloedwolk van lava, gas, rotsen en as die als het ware instort onder zijn eigen gewicht.

Bron: www.rtlnieuws.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Spring naar forum: