Satelliet + Buien/onweerradar
Bron: Weerslag
Temperatuur
Bron: Weerslag
Gevoelstemperatuur
Bron: Weerplaza
Zicht
Bron: Weerplaza
Onderwerp bekijken
Weer en Wind » Weer algemeen » Wind en storm
 Onderwerp afdrukken
Japan siddert voor de komst van supertyfoon Lan
Jeroen
Japan siddert voor de komst van supertyfoon Lan

Japan maakt zich op voor de komst van supertyfoon Lan. De orkaan in nu nog in het oosten van de Stille Oceaan, maar koerst de komende 24 uur naar het noorden. In de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) passeert de orkaan Tokio waar hij waarschijnlijk voor grote problemen gaat zorgen.

pbs.twimg.com/media/DMqeJL5X4AE6R6i.jpg

,,Niet alleen de windsnelheden van 110 tot 160 km/uur zijn een probleem'', legt meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza uit. Er wordt ook veel regen verwacht, op veel plaatsen meer dan 300 mm, lokaal zelfs 600 mm. ,,De regen begint vanaf vandaag te vallen en de hoeveelheden zijn zo groot dat men rekening houdt met afgesloten wegen en het stilleggen van het openbaar vervoer in het zuiden en oosten.'' Ook neemt het risico op modderstromen en aardverschuivingen snel toe in het heuvelachtige landschap.

Lan is qua kracht op het moment van schrijven te vergelijken met een categorie 4 orkaan. De komende 24 uur zal Lan aan kracht inboeten, maar de verwachting is dat de tyfoon nog categorie 1 of 2 zal zijn als de storm naar het noorden trekt langs de zuidelijke eilanden. De huidige koers is vrijwel over Tokio Bay. Als die koers uit gaat komen dan zal dat in Tokio veel schade opleveren.

Verkiezingsdag
De tyfoon komt op een zeer ongelegen moment, weet Klaassen. ,,Het is altijd ongelegen, maar morgen is het een verkiezingsdag in Japan. Er moet gestemd worden voor een nieuwe regering.'' Lan kan met het verwachte noodweer de stembusgang behoorlijk in de war schoppen vermoedt de weerman. Vooral stemmers die geen band hebben met een partij zullen de verkiezingen aan zich voorbij laten gaan, aldus deskundigen. ,,Dit weer is funest voor partijen die het van emo-stemmers moeten hebben.''

Als het weer echt heel slecht uitpakt, kan dat de verkiezingsopkomst met 10 tot 15 procent verlagen.

Sommige regio's hebben de stembus vandaag al geopend en het algemene advies is om zo vroeg mogelijk te stemmen morgen voordat het meest slechte weer losbarst.

Bron: www.ad.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Tienduizenden Japanners geëvacueerd om komst tyfoon Lan

Tienduizenden mensen in Japan hebben van de overheid het advies gekregen hun huizen te verlaten. Er is een tyfoon op komst die een deel van het land morgen vol zal raken.

www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/styles/landscape_2/public/content/images/2017/10/22/ANP-53841524.jpg
Inwoners van Tokyo bereiden zich voor op de komst van tyfoon Lan. © AFP

Volgens meteorologen kan de tyfoon in het oosten en het centrale deel van het land windsnelheden bereiken tot 160 kilometer per uur. Ze hebben gewaarschuwd voor zware regenval en overstromingen, onder meer in de omgeving van Tokyo.

Fabrieken Toyota dicht
Autofabrikant Toyota schort morgen de werkzaamheden op in alle assemblagefabrieken in Japan wegens het passeren van de tyfoon.

Bron: www.rtlnieuws.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Spring naar forum: