Satelliet + Buien/onweerradar
Bron: Weerslag
Temperatuur
Bron: Weerslag
Gevoelstemperatuur
Bron: Weerplaza
Onderwerp bekijken
Weer en Wind » Weer algemeen » Wind en storm
 Onderwerp afdrukken
Berichtgeving orkaan Ophelia
Jeroen
Orkaan Ophelia zwelt aan en zet koers richting Ierland

De orkaan Ophelia is zaterdag in kracht toegenomen tot de derde categorie en trekt vanaf morgen langs Europa richting Ierland.

media.nu.nl/m/16lxhoma43bk_wd640.jpg/orkaan-ophelia-zwelt-en-zet-koers-richting-ierland.jpg
Foto: ANP

Zaterdag bevindt de orkaan zich ter hoogte van de Azoren. Mogelijk kan Ophelia maandag in Ierland als zware storm aan land komen.

De Britse weerdiensten waarschuwen ervoor dat harde windstoten ook Noord-Ierland, Schotland en het noorden van Engeland zullen treffen.

De orkaan kent momenteel windsnelheden tot 185 kilometer per uur. Waarschijnlijk zwakt de orkaan af in de loop van het weekend. Dat komt door het relatief koele water in de buurt van Europa. Orkanen gedijen goed bij hogere watertemperaturen.

Het is zeldzaam dat een orkaan zo ver in het oosten van de Atlantische Oceaan richting Europa trekt. Doorgaans blijven orkanen die in de buurt van de Azoren ontstaan beperkt tot categorie 1 en trekken ze niet richting Europa.

Nederland
Nederland zal geen hinder ondervinden van de zesde zware orkaan van dit seizoen, zo meldt Weerplaza. Door de veranderende luchtstromen stroomt er juist warmte vanuit de subtropen naar Nederland.

Zondag en maandag kan het daardoor 20 tot 25 graden worden, wat uitzonderlijk is voor de tijd van het jaar. Het kan maandag de warmste 16 oktober ooit worden. Het huidige record werd gevestigd in 1949, toen het kwik de 21,2 graden bereikte.

Bron : www.nu.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
KLM schrapt vluchten naar Ierland om orkaan Ophelia

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft vanwege orkaan Ophelia alle vluchten van Schiphol naar Ierland en weer terug voor morgen geschrapt. Het gaat in totaal om vijf vluchten naar en van Dublin en een naar en van Belfast, laat een woordvoerder weten.

i66.tinypic.com/14lly6w.jpg
Satellietbeeld van Ophelia. © AFP

Later morgen gaat worden gekeken naar de verdere gevolgen van Ophelia voor Ierland en Schotland. Vooralsnog zijn geen vluchten naar en van Schotland geschrapt.

Waar Nederland vandaag en morgen kan genieten van ongekend hoge temperaturen dankzij Ophelia, krijgt Ierland het volgens Weerplaza zwaar te verduren. Ophelia is op dit moment een orkaan in de derde categorie, maar zwakt de komende tijd nog wel in kracht af.

De verwachting is dat de stormdepressie met windkracht 11, een zeer zware storm, of windkracht 12, orkaankracht, de zuidkust van Ierland zal bereiken. De kern van de storm trekt daarna pal langs de westkust naar het noorden of via het westen van Ierland. Boven land verliest Ophelia snel een hoop kracht, maar de weersomstandigheden blijven volgens Weerplaza extreem gevaarlijk.

Bron: www.ad.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Ierland zet zich schrap voor orkaan Ophelia

Ierland zet zich schrap voor de orkaan Ophelia, mogelijk de zwaarste storm sinds meer dan vijftig jaar die het land treft. Scholen blijven in grote delen van het land dicht en mensen wordt aangeraden zo veel mogelijk binnen te blijven, meldt de Irish Times.

i67.tinypic.com/30m4tbs.jpg
Surfers genieten van de hoge golven op de dag voordat orkaan Ophelia de Ierse kust bereikt. © REUTERS

Het hoogtepunt van de storm wordt verwacht tussen maandag 09.00 uur (10.00 uur Nederlandse tijd) en dinsdag 03.00 uur. Volgens de Ierse meteorologische dienst trekt de storm langs de westkust richting Schotland. Er worden windsnelheden boven de 130 kilometer per uur verwacht. In sommige kustgebieden staat het leger met zandzakken paraat voor het geval er overstromingen ontstaan. Ook wordt rekening gehouden met stroomstoringen.

De nationale noodcoördinatiegroep in Ierland adviseert mensen onder meer niet onnodig te gaan reizen. Verder wordt aangeraden weg te blijven bij de kust. Voor de mensen die toch naar buiten gaan, luidt het advies voorzichtig te zijn in verband met harde windstoten en kans op omwaaiende bomen en rondvliegende voorwerpen.

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft zes vluchten van Schiphol naar Ierland en weer terug voor maandag geschrapt.

Eenmaal boven Groot-Brittannië zal de storm zijn afgezwakt, maar de Britse autoriteiten waarschuwen dat het weg-, spoor- en luchtverkeer en de veerdiensten hinder kunnen ondervinden.

Bron: www.ad.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Tropische storm Ophelia raast over Ierland 1 dode

De tropische storm Ophelia heeft maandagmiddag de kust van Ierland bereikt. De zeldzaam sterke storm gaat gepaard met metershoge golven en windsnelheden tot 130 kilometer per uur.

media.nu.nl/m/5nzxauna8es1_wd640.jpg/tropische-storm-ophelia-raast-ierland.jpg
Foto: ANP

De Ierse regering heeft waarschuwingen doen uitgaan dat het de ergste storm van de aflopen vijftig jaar kan worden. Er is zeker één persoon overleden, toen een boom op een auto terechtkwam.

"De windstoten zijn levensgevaarlijk. Ga niet naar buiten", meldt de Ierse organisatie die de noodhulp coördineert. Op het zuidelijkste punt van Ierland werden snelheden van 176 kilometer per uur gemeten volgens de Ierse meteorologische dienst.

Zo'n 120 duizend huishoudens zitten zonder stroom, nadat de storm elektriciteitskabels heeft losgerukt. Scholen en ziekenhuizen zijn uit voorzorg gesloten en het openbaar vervoer ligt plat.

Afgezwakt
In de loop van maandag is Ophelia afgezwakt van orkaan tot tropische storm. Zaterdag bereikte Ophelia nog de derde categorie met windsnelheden tot 185 kilometer per uur. Door het relatief koele zeewater zwakte de storm af. Relatief warm zeewater werkt als brandstof voor een orkaan.

Boven land zwakt de storm dus vermoedelijk snel af. "Maar het blijft hard waaien", zegt meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza. "Zeker in bergachtige en heuvelachtige gebieden. Daarnaast brengt de storm veel regen met zich mee. Dat kan lokaal voor veel wateroverlast zorgen."

Weeralarm
Na Ierland trekt Ophelia over Noord-Ierland. De Britse weersdiensten hebben een weeralarm voor het land afgegeven. Maandagnacht trekt de storm verder richting Schotland.

Naar verwachting neemt de storm snel in kracht af. "In Schotland zal het nog wel een flinke storm worden, maar niet meer dan dat", aldus Klaassen.

Bron: www.nu.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Ophelia teistert zuidkust van Ierland: 'Het lijkt alsof de camper omver waait'

Hij is inmiddels afgenomen tot een storm, toch zorgt Ophelia voor behoorlijk wat overlast in Ierland. Nederlanders Jord en Marike zijn er nu. "Het is wachten tot de stroom uitvalt."

www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/styles/landscape_2/public/content/images/2017/10/16/ANP-53743058.jpg
© EPA

Al een paar maanden reist Jord Fortmann door Ierland. Met zijn camper neemt hij gasten mee op een rijdende retraite, en geeft hij ze les in yoga en surfen. "Mijn camper is een soort rijdend hostel." Toen Jord zag dat Ophelia eraan kwam, is hij met zijn gasten op zoek gegaan naar een rustige plek om de storm uit te zitten in Camp, in het zuidwesten van Ierland. "We staan nu achter een berg op de parkeerplaats van een benzinestation."

Windkracht 10
Hoewel ze daar beschut staan, schudt de camper nog steeds heen en weer door de wind. "Het is hier nu ongeveer windkracht 10, dus we blijven zo veel mogelijk binnen. Heel af en toe gaan we naar het restaurantje van het benzinestation, en we twijfelen ook wel of we de camper niet op een ander plekje met nog minder wind neer moeten zetten. Soms lijkt het alsof hij omver waait."

Toch lukt het Jord om rustig te blijven. "Ik moet wel", lacht hij. "Mijn gasten zijn afhankelijk van mij, dus ik moet hen gerust stellen. Dat kan niet als ik bang ben. Dus nu is het gewoon wachten tot de storm voorbij is."

Surfen
Zodra de wind gaat liggen, pakt Jord zijn surfplank en gaat hij naar zee om te surfen. Op dit moment zijn de golven volgens hem zo'n 10 meter hoog. "Dat vind ik wat te veel van het goede. Ik hoop vanavond te kunnen surfen, en dan zoek ik een wat rustigere plek op, waar de golven maar 2 meter hoog zijn."

Ook Marike Kuperus (foto rechts, door Maartje Brockbend) is in Ierland, vlakbij het kustplaatsje Galway. Ze is er gisteren heen gevlogen omdat haar dochter er woont. "De vlucht was opmerkelijk genoeg heel erg rustig, het was stralend weer." Inmiddels is dat anders: "Het oog van de storm is nog niet bij ons, maar nu voelt het als een herfststorm."

Dikke muren
Het echt slechte weer komt er nog aan, zegt ze. Veel zorgen maakt ze zich niet. "We zitten in een huis van een paar honderd jaar oud met muren van een meter dik, en de ramen klapperen nog niet eens. In dit huis zitten we veilig. We hebben onze auto vanmorgen wel zo geparkeerd dat hij uit de buurt stond van alle bomen, dan kan er in ieder geval geen boom op vallen."

Ze maakt zich wel druk over wat er na de storm gebeurt. "Hier in Ierland hebben ze bovengrondse stroomkabels. Die gaan bij een normale storm al kapot, dus nu ook. Er zitten nu al 200.000 mensen zonder stroom, de verwachting is dat dat er nog veel meer worden. Ik denk ook dat wij straks, als de storm voorbij is, geen stroom meer hebben."

En dus zorgt ze ervoor dat haar telefoon continu volledig is opgeladen en dat de verwarming hoog genoeg staat om het huis even warm te houden, mocht die het over een paar uur niet meer doen. "Ik vind de nasleep van de storm spannender dan de storm zelf."

Bron: www.rtlnieuws.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Dodental van storm Ophelia opgelopen tot drie

Door de storm Ophelia zijn tot nu toe drie mensen om het leven gekomen in Ierland. Onder de dodelijke slachtoffers zijn een vrouw van middelbare leeftijd en een man, een dertiger. Over de identiteit van het derde slachtoffer is niets bekend.

www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/styles/landscape_2/public/content/images/2017/10/16/ANP-53743357.jpg
© EPA

De vrouw overleed toen een boom op haar auto viel in het zuidoosten van het land. Een andere inzittende raakte lichtgewond. Ze werd volgens omroep RTE overgebracht naar het ziekenhuis.

Kettingzaag
De man overleed bij een incident met een kettingzaag. Hij kwam om het leven toen hij een boom wilde weghalen die was omgevallen door de storm.

Ophelia zorgt voor grote overlast in Ierland. Zo'n 210.000 huizen en bedrijven zitten zonder stroom. Bomen waaiden omver, scholen en ziekenhuizen sloten de deuren en zeker 150 vluchten moesten worden geannuleerd.

Levensgevaarlijke toestanden
De autoriteiten roepen mensen op binnen te blijven omdat windstoten levensgevaarlijke toestanden tot gevolg kunnen hebben.

Bron: www.rtlnieuws.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Spring naar forum: