Satelliet + Buien/onweerradar
Bron: Weerslag
Temperatuur
Bron: Weerslag
Gevoelstemperatuur
Bron: Weerplaza
Onderwerp bekijken
Weer en Wind » Weer algemeen » Wind en storm
 Onderwerp afdrukken
Berichtgeving orkaan Maria
Jeroen
Caraïben zetten zich schrap voor orkaan Maria

De tropische storm Maria is zondag door het Amerikaanse nationaal orkaancentrum (NHC) herdoopt tot een orkaan van categorie 1 en is op weg naar de Caraïben. De orkaan haalt momenteel windsnelheden tot 175 km/uur.

1.standaardcdn.be/assets/images_upload/2017/09/18/orkaanmaria.jpg

Maria bevindt zich momenteel op ongeveer 195 km ten oosten van Dominica, het Caribische eiland tussen de Franse overzeese gebieden Guadeloupe en Martinique, aldus het National Hurricane Center. Verwacht wordt dat de orkaan maandag over de Benedenwindse eilanden zal trekken en het noordoosten van de Caraïbische zee zal bereiken op dinsdag, zeggen meteorologen. Er wordt ook gevreesd dat de orkaan woensdag dwars over Puerto Rico zal trekken, waar nog steeds een miljoen mensen zonder stroom zitten na orkaan Irma.

Het orkaanalarm is nu al van kracht in Saint Kitts en Nevis, Montserrat, de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden, Guadeloupe, Martinique, Antigua en Barbuda en Saint Lucie in de Franse Antillen en Sint Eustatius en Saba in de Nederlandse Antillen. Verschillende van deze eilanden moeten nog bekomen van de vernielende doortocht van Irma. Zo is op Barbuda en Antigua 95 procent van de gebouwen en de infrastructuur vernield, waardoor het eiland de facto onbewoonbaar is.

Bron: www.standaard.be
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Orkaan Maria richt 'grote verwoesting' aan op eiland Dominica

Het Caribische eiland Dominica is in de nacht van maandag op dinsdag zwaar getroffen door orkaan Maria. De orkaan was eerder al opgeschaald naar de vijfde en hoogste categorie en gaat gepaard met extreme regenval.

media.nu.nl/m/lfdxoszaz9rm_wd640.jpg/orkaan-maria-richt-grote-verwoesting-eiland-dominica.jpg
Foto: ANP

"We hebben verschillende berichten ontvangen over grote verwoesting", meldt Roosevel Skerrit, de premier van Dominica. "Mijn grootste angst is dat we morgenochtend wakker worden met nieuws over gewonden en mogelijke doden."

Hij vreest modderstromen door de aanhoudende regen die gepaard ging met de orkaan. Skerrit schrijft op Facebook dat bij iedereen die hij heeft gesproken het dak van het huis is gewaaid. "Het is nog te vroeg om te kijken hoe de haven en het vliegveld erbij liggen, maar ik verwacht dat beide locaties de komende dagen niet kunnen worden gebruikt", aldus de premier.

De storm bereikte Dominica rond 3.00 uur (Nederlandse tijd). Zo'n negentig minuten later bewoog de kern van de orkaan zich over het eiland, een voormalige Britse kolonie met 72 duizend inwoners. Ook andere klein eilanden, zoals Guadeloupe en de Amerikaanse Maagdeneilanden, liggen op de koers van Maria.

Sint Eustatius
De storm raast dinsdag langs de Nederlandse Bovenwindse eilanden Sint Eustatius en Saba. Zij zullen volgens de voorspellingen niet direct worden getroffen. Maria is nu op weg naar St. Croix, onderdeel van de Amerikaanse Maagdeneilanden.

Daarna verplaatst de orkaan zich naar Puerto Rico, dat op woensdag waarschijnlijk direct zal worden getroffen door de kern van de storm. De gouverneur van Puerto Rico heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Als Maria haar verwoestende kracht behoudt dan wordt het voor Puerto Rico de zwaarste storm in 85 jaar, meldt het National Hurricane Center. In 1932 kwam er voor het laatst een met kracht 4 aan land.

Een categorie 5-orkaan kent een gemiddelde windsnelheid van zo'n 215 kilometer per uur, met windstoten tot ruim boven driehonderd kilometer per uur. De orkaan trekt met een snelheid van ongeveer veertien kilometer per uur naar het west-noordwesten, aldus het NHC.

Jose
De andere orkaan die ontstond op de Atlantische Oceaan is inmiddels in kracht afgenomen. Helemaal gewonnen geeft Jose zich nog niet, want de storm zal nog enkele dagen zorgen voor harde wind en hoogwater langs de Amerikaanse oostkust.

Jose bevindt zich momenteel op 590 kilometer ten zuiden van het eiland Nantucket, voor de kust van de staat Massachusetts. De orkaan is nog altijd goed voor windsnelheden van 120 kilometer per uur. De storm passeert de kust van New Jersey op woensdag.

Bron: www.nu.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Een dode en twee vermisten in Guadeloupe na doortocht Maria

Orkaan Maria heeft in het Franse overzeese gebied Guadeloupe minstens aan een iemand het leven gekost. Twee mensen worden vermist, berichten de zender France Info en andere Franse media onder aanhaling van de prefectuur.

static2.hln.be/static/photo/2017/9/0/8/20170919203034/media_xll_10018253.jpg
Orkaan Maria © photo news.

Het dodelijke slachtoffer kwam terecht onder een omvallende boom. Op beelden uit Guadeloupe waren vele afgeknakte bomen te zien.

Volgens de prefectuur zitten 80.000 mensen zonder stroom. Voor de beide Franse Caraïbische eilanden Saint-Martin en Saint-Barthélemy is opnieuw orkaanalarm afgekondigd. De mensen moeten binnen blijven. Orkaan Irma richtte twee weken geleden op deze eilanden aanzienlijke schade aan, elf mensen kwamen toen om het leven.

Bron: www.hln.be
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Orkaan Maria komt aan land op Puerto Rico

Orkaan Maria is woensdagmiddag (Nederlandse tijd) aangekomen op Puerto Rico, zo'n 25 kilometer ten zuidoosten van San Juan.

media.nu.nl/m/zdoxmkwa3zde_wd640.jpg/orkaan-maria-komt-land-puerto-rico.jpg
Foto: ANP

De orkaan bereikte op dat moment windsnelheden van 250 kilometer per uur en beweegt in noordwestelijke richting over het eiland. Maria is een orkaan uit de categorie vier, de op een na zwaarste categorie.

Duizenden mensen hebben gehoor gegeven aan de oproep van de gouverneur van Puerto Rico, Ricardo Rossello, en zijn naar officiële opvanglocaties gegaan. Volgens Rossello gaat het om zo'n tienduizend mensen en 186 huisdieren die een veilig heenkomen hebben gezocht.

"Dit zal impact hebben op heel Puerto Rico met een kracht die we in geen generaties hebben gezien", zei Rosello eerder. "We gaan een groot deel van onze infrastructuur verliezen". Het is de eerste orkaan van deze kracht in bijna tachtig jaar die het eiland, Amerikaans grondgebied, aandoet.

Dinsdagavond trok Maria aan het eind van de middag (lokale tijd) voorbij Sint Maarten zonder extreem grote schade aan te richten. Sint-Eustatius en Saba kregen zoals verwacht veel wind en hoosbuien te verduren, maar het ziet ernaar uit dat de schade ook daar beperkt is gebleven.

Maria raakte de eilanden niet vol, maar scheerde erlangs.

Bron: www.nu.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
jerry
Orkaan Maria raast over Puerto Rico: "Dit is een nooit geziene storm"

Orkaan Maria raast momenteel over het eiland Puerto Rico, een 'unincorporated territory' van de Verenigde Staten, met zware neerslag en hevige windstoten. De wervelstorm haalt windsnelheden van 240 kilometer per uur met vlagen die nog krachtiger zijn. Dat deelt het Amerikaans orkaancentrum mee.

static0.hln.be/static/photo/2017/18/9/5/20170920172754/media_l_10020200.jpg
© afp.

"Dit is een nooit geziene storm", zei de Puerto Ricaanse gouverneur Ricardo Rossello op Amerikaanse zender NBC. "Het is bovendien een trage storm. Die zal een tijdje boven Puerto Rico blijven hangen". Momenteel beweegt het oog van Maria boven het eiland in het oostelijk deel van de Caraïbische Zee tegen 20 kilometer per uur gestaag voort richting noordwesten.

De Amerikaanse weerdienst waarschuwt voor overstromingen, omdat de regen blijft aanhouden. Het water in de haven van Yabucoa, waar het oog van de storm op het eiland arriveerde, staat momenteel 1,6 meter boven het gemiddelde hoog waterniveau.

static3.hln.be/static/photo/2017/10/3/1/20170920172958/media_xll_10020211.jpg
© afp.

Rosello wees er van zijn kant op dat vele huizen op Puerto Rico van hout zijn. Door de megakrachtige windstoten en de verwachte overstromingen maken die huizen "geen enkele kans" om overeind te blijven. Het Amerikaans overzees gebied wordt bewoond door 3,5 miljoen mensen.

Maria zou volgens het orkaancentrum tegen woensdagnamiddag lokale tijd over Puerto Rico wegtrekken en zijn koers verderzetten naar de kust van de Dominicaanse Republiek.

Bron:www.hln.be/
 
jerry
Dodental Puerto Rico stijgt, VS buigt zich over miljardensteun

Het dodental op Puerto Rico loopt op. Volgens de lokale autoriteiten stierven er inmiddels 45 mensen als gevolg van de orkaan Maria. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden buigt zich over een noodfonds met miljarden dollars steun.

Het is inmiddels 23 dagen geleden dat de orkaan over het Caribische eiland trok en een groot deel van de infrastructuur en elektriciteitsvoorziening verwoestte.

Het Amerikaanse Congres buigt zich een dezer dagen over een noodfonds van 36,5 miljard dollar voor Amerikaanse slachtoffers van natuurrampen. Een deel hiervan gaat naar Puerto Rico.

media.nu.nl/m/5ylxl6oaf365_wd640.jpg/dodental-puerto-rico-stijgt-vs-buigt-zich-miljardensteun.jpg

Daarnaast wil het Congres van dit geld steun geven aan Amerikaanse staten die recent werden getroffen door orkanen, zoals Texas en Florida, en Californië, waar momenteel een verwoestende natuurbrand woedt.

Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat moeten het plan nog goedkeuren. Maar de Republikeinen en de Democraten hebben al hun steun voor het plan uitgesproken.

YouTube Video


Eigen schuld
De Amerikaanse president Donald Trump gaf de afgelopen dagen echter weer af op het eiland, dat als vrijstaat met een eigen bestuur onderdeel van de Verenigde Staten uitmaakt. Trump verwijt Puerto Rico, dat een schuld heeft van tientallen miljarden dollars, dat de elektrische voorzieningen en de infrastructuur al vóór de orkaan "een ramp" was.

De miljardair bevestigde dat het Congres bepaalt hoeveel geld er aan noodhulp wordt verstrekt. Maar "we kunnen niet alle overheidsambtenaren en militairen die al geweldig werk hebben verricht voor eeuwig op het eiland houden!"

Eerder stelde de president dat de noodhulp niet goed op gang kwam omdat Puerto Rico "een eiland is, omgeven door veel oceaanwater". Daarom zou het gebied lastig te bereiken zijn.

Staatsburgers
De opmerkingen van Trump kwamen hem op veel kritiek te staan. Democraten en veel Republikeinen vinden dat hij met zijn gebrek aan een pro-actieve houding Amerikaanse staatsburgers benadeelt.

"Het is nog steeds een ramp, er sterven nog steeds Amerikanen. We blijven daar totdat de situatie wezenlijk is verbeterd", stelde de Democratische senaatsleider Chuck Schumer.

Keukenrollen
De Senaat kan overigens pas op z’n vroegst over een week stemmen over het voorstel; de honderd afgevaardigden zijn nu met reces. Trump bracht vorige week, in reactie op kritiek dat hij het eiland in de kou liet staan, een bezoek aan Puerto Rico. Hij gooide hier onder meer keukenrollen naar slachtoffers die door Maria geen huis meer hebben.

De burgemeester van hoofdstad San Juan noemde het voor de BBC een "gênante, beledigende schijnvertoning".

Bron:www.nu.nl/
 
Spring naar forum: