Satelliet + Buien/onweerradar
Bron: Weerslag
Temperatuur
Bron: Weerslag
Windkracht (bft)
Bron: Weerslag
Pollenverwachting
Onderwerp bekijken
Weer en Wind » Weer algemeen » Wind en storm
 Onderwerp afdrukken
Eerste herfststorm 2017 (Sebastian)
Jeroen
Storm Sebastian

Stormdepressie Sebastian koerst af op Nederland. In het Waddengebied kan het zelfs zwaar gaan stormen.

Stormdepressie
Vorig jaar hadden we in september nog te maken met een regionale hittegolf, maar dit jaar lijkt de herfst al gestart te zijn. We zijn er vroeg bij. Veel regen, vooral in de kustprovincies, en daarbij ook onstuimig weer. Een uitdiepende stormdepressie is afgezakt vanaf IJsland richting Ierland en is nu op weg naar Nederland. De kern van het lagedrukgebied trekt over de Noordzee, zo’n 250 kilometer ten noordwesten van Texel, richting Denemarken. Verder op weg naar Zuid-Zweden zwakt het lagedrukgebied af en gaat het minder waaien.

www.weer.nl/uploads/tx_news/612/Dreigende_bewolking_op_het_heidegebied_Orvelterzand._Jos_Hebben.jpg

Bezoek van Sebastian
In Duitsland geeft de meteorologische dienst namen aan hoge- en lagedrukgebieden. Het lagedrukgebied dat ons de eerste najaarsstorm gaat bezorgen heet Sebastian. Komende nacht wakkert de wind al fors aan, maar vooral op woensdagochtend gaat het stormen. Aan de zuidwestzijde van de kern van Sebastian waait de meeste wind.

www.weer.nl/uploads/tx_news/612/Stormdepressie_Sebastian_-DWD.gif

Komende nacht wordt het al stormachtig aan zee, met een windkracht 8. Ook boven land gaat het flink waaien met een windkracht 5 tot 6. Morgenochtend is het middelpunt van Sebastian het dichtstbij onze omgeving en komt er een windkracht 9 te staan aan zee, een storm. In het noordwesten kunnen dan ook zeer zware windstoten voorkomen.

www.weer.nl/uploads/tx_news/612/Jannes_Wiersema.JPG

Gemeen knijpveld
In de loop van de ochtend trekt Sebastian ietwat verder naar Denemarken en krijgen we te maken met de geniepige ‘knijpzone’ net achter het lagedrukgebied aan. Dat is een gemeen windveld. Zo krijgen we tussen 10 uur en 14 uur het hoogtepunt van de wind met een zware storm, kracht 10, aan de noordwestkust. De windstoten kunnen in vrijwel de gehele kustzone zeer zwaar uitpakken met 100 tot 110 kilometer per uur. Boven land waait er dan een krachtige zuidwestenwind, 6 Beaufort, mogelijk in combinatie met windstoten van zo’n 80 tot 100 kilometer per uur. Voor de details in jouw regio kun je boven dit verhaal ook een kaartje zien waar het staat ingetekend. In de loop van de middag trekt het windveld via de Waddeneilanden naar de noordkust van Duitsland weg. Hoe verder Sebastian zich van ons verwijdert, hoe meer de wind gas terugneemt.

www.weer.nl/uploads/tx_news/612/Jannes_WIersema_2.JPG

Buien, maar ook zon
Vanavond is het tijdelijk wat droger met meer opklaringen. Maar in de loop van de nacht naar morgen neemt de buienactiviteit snel toe, eerst aan zee, maar later ook landinwaarts. Daar kan onweer bij voorkomen. Morgenochtend vroeg kan het nog flink nat zijn, maar al snel trekken de meeste buien naar Duitsland weg. In het kielzog van Sebastian zitten in de loop van de ochtend en middag opklaringen, en is er nog maar een enkele bui verscholen. Dus qua weer is het morgenmiddag helemaal niet zo nat. De wind is het opvallendste en zo krijgen we morgen dan de eerste herfststorm van 2017. Aangezien het tot een windkracht 10 komt, wordt het zelfs een zware storm. De laatste keer dat er een zware storm gemeten werd, was op 20 november in 2016, op het weerstation in IJmuiden.

Bron: www.weer.nl door Moniek Wulms
Gewijzigd door Jeroen op 12-09-2017 16:47
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Eerste herfststorm van 2017 op komst

Woensdag grote kans op zeer zware windstoten en een 9 Bft langs het noordwestelijk en noordelijk kustgebied. Alle modellen komen daar met een 9 Bft en windstoten 100-120 km/u. Buiten de kustprovincies windstoten woensdag 75 km/u. HARM36 berekent bij de occlusie zelfs even lokaal een 10 Bft (zeer lokaal 11 Bft) en windstoten van 120 km/h, maar voorlopig in gedachten houdend.
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Code oranje: Morgenochtend en -middag (zeer) zware windstoten

Aan het einde van komende nacht bereikt een windveld met zware windstoten van 75 tot 100 km/uur het westen. Dit windveld breidt zich morgenochtend vroeg over het hele land uit.

cdn.knmi.nl/knmi/map/general/waarschuwing_land_48_new.gif

In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en in het Wadden- en IJsselmeergebied komen morgenochtend en -middag zeer zware windstoten voor van meer dan 100 km/uur. In het noordelijk kustgebied zijn windstoten tot circa 120 km/uur mogelijk.

In de namiddag en avond neemt de wind van het zuidwesten uit af.

Bron: www.knmi.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
KLM annuleert 60 Europese vluchten wegens storm

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft zestig vluchten geschrapt wegens de verwachte storm die morgen het westen van Nederland aandoet. Het gaat om vluchten binnen Europa.

static3.hln.be/static/photo/2017/11/13/5/20170912173536/media_xll_10003340.jpg
© anp.

De luchtvaartmaatschappij doet dit uit voorzorg om zo de druk op de start- en landingsbanen te ontlasten en vertragingen bij andere vluchten te voorkomen. De intercontinentale vluchten gaan wel door.

Voor de passagiers van wie de vluchten zijn gecanceld heeft de KLM een omboekregeling geregeld.

Ook Schiphol waarschuwt voor annuleringen en vertragingen. De luchthaven vraagt reizigers hun vluchtgegevens te controleren of contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij voor actuele informatie.

In België waarschuwt het KMI voor hevige rukwinden, die vannacht vooral aan de kust voorkomen.

Bron: www.hln.be
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Officieel sprake van herfststorm, windkracht 9 gemeten in IJmuiden

In vier provincies is woensdag code oranje van kracht. Het verkeer op de weg en het spoor gaat hinder ondervinden van de eerste officiële herfststorm. In Noord-Holland zijn al windvlagen van 102 kilometer per uur waargenomen.

media.nu.nl/m/8hhxe0wa3qt1_wd640.jpg/officieel-sprake-van-herfststorm-windkracht-9-gemeten-in-ijmuiden.jpg
Foto: ANP

Dat meldt Weerplaza. De storm houdt waarschijnlijk de hele ochtend en een goed deel van de middag aan.

De meeste overlast geven de zeer zware windstoten. Vooral in de kustprovincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen en in het Wadden- en IJsselmeergebied gaat de storm naar verwachting overlast veroorzaken.

In de rest van de Nederlandse provincies geldt code geel.

Dijk afgesloten
Volgens de ANWB valt de hinder in de ochtendspits vooralsnog mee. "Automobilisten houden vaak toch rekening met zo'n weerwaarschuwing", stelt Wijnand Zwaan van de verkeersdienst. "Mensen werken thuis, of vertrekken wat later. Vooralsnog vallen de problemen op de weg erg mee."

De weg N302 tussen Enkhuizen en Lelystad is de hele dag afgesloten voor vrachtverkeer en aanhangers. Normale personenauto's kunnen nog wel van de weg gebruikmaken.

Schiphol
Luchthaven Schiphol heeft vanwege de ruige herfststorm een aantal start- en landingsbanen gesloten. Zo is de Polderbaan niet te gebruiken door de dwarswinden. De luchtverkeersleiding spreekt van een forse beperking die zeker gaat leiden tot vertragingen.

Hoofdgebruiker KLM heeft uit voorzorg al zestig vluchten geschrapt. Het gaat om vluchten binnen Europa. Intercontinentale vluchten gaan wel door. Schiphol vraagt reizigers contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappijen voor actuele informatie.

Met name op de Wadden kan het spoken volgens de weerdiensten. Daarom heeft rederij Doeksen een groot aantal afvaarten over de Waddenzee geschrapt.

Treinverkeer
De NS laat woensdag minder intercity’s op het traject Den Helder - Zaandam rijden.

Spoorbeheerder Prorail heeft maatregelen genomen om overlast door de storm te voorkomen. "Sommige problemen, bijvoorbeeld door omvallende bomen, kan je eigenlijk niet voorkomen", legt zegsman Jaap Eikelboom uit. "Maar we houden woensdag wel extra storingsploegen paraat op risicoplekken. En we hebben speciale locomotieven klaar staan, zodat treinstellen snel kunnen worden weggesleept als zij door de storm uitvallen."

Bovendien heeft ProRail de afgelopen weken al veel preventief snoeiwerk verricht op trajecten waar vallende takken in het verleden tijdens harde wind overlast veroorzaakte.

Bron: www.nu.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Brandweer: Drukke ochtend maar het is 'behapbaar'

De brandweer is vanochtend 132 keer uitgerukt om stormschade in de Haagse regio te verhelpen. Het merendeel van de incidenten - voornamelijk afgewaaide takken, omgevallen bomen en weggewaaide gevelplaten - was in Den Haag.

i64.tinypic.com/nvy0oy.png
©AD

Het is een drukke ochtend voor de brandweer geweest. De eerste herfststorm van het jaar houdt de gemoederen bezig. Tot 12.00 uur rukte de brandweer 132 keer uit. Maar er kwamen meer belletjes binnen. ,,We willen iedereen graag helpen, maar gezien de drukte gaat dat niet'', laat een woordvoerder weten.

De brandweer was wel voorbereid op de drukke ochtend. ,,De storm werd natuurlijk verwacht, we zagen het aankomen. Daarom hebben we al meerdere mensen opgeroepen. Het is goed behapbaar.''

De storm zorgt voornamelijk voor omgevallen bomen, afgewaaide takken en gevelplaten die wegwaaien. Ook liep strandtent WIJ flinke schade op. Daarbij is tot nu toe niemand gewond geraakt. En, zo benadrukt de woordvoerder, stormschade is makkelijker te verhelpen dan waterschade. ,,Als er een bak water uit de lucht komt, ben je langer bezig. De gevolgen van de storm zijn snel verholpen. Als een weg weer vrij is, gaan wij door.''

Bron: www.ad.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Omgewaaide boom verwoest geparkeerde auto in Bloemendaal

Door de hevige storm die woensdag over de regio raast is er in Bloemendaal een boom omgevallen die op een auto is gevallen. Rond elf uur ging het mis aan de Dr. Dirk Bakkerlaan en viel de grote boom op de geparkeerde auto.

i65.tinypic.com/27y6cg8.jpg

Niemand raakte gewond, maar de schade is groot. De brandweer is ter plaatse geweest om de boel te inspecteren. Een gespecialiseerd bedrijf zal de boom later weghalen. De weg is momenteel nog afgesloten.

Bron: www.haarlemsdagblad.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Storm zorgt voor rustige avondspits

Het klinkt tegenstrijdig en toch is het zo: de storm die vandaag over onze provincie raast heeft tot gevolg dat er vandaag minder files staan dan normaal. Tijdens de ochtendspits was er op veel wegen twee tot tien procent minder verkeer op de weg en ook vanavond zal het rustiger zijn dan op een 'gewone' woensdagavond.

imgnh.rgcdn.nl/a5239cc7efc545f69171d72dc2313bf8/opener/Foto-VID.jpg
© vid

Volgens de VerkeersInformatiedienst (VID) komt dat doordat een aanzienlijk deel van de automobilisten vandaag thuis is gebleven. Zo was er vanochtend tussen 06.00 uur en 10.00 uur een op de A7 bij Wijdewormer 4,5 procent minder verkeer op de weg. Ook op de A9 bij Amstelveen (-6,9%) en de A5 bij Amsterdam (-7,1%) was het duidelijk rustiger.

In het geval van de A9 bij Amstelveen komt zo'n percentage neer op 20 tot 30 duizend minder voertuigen in de ochtendspits. Dat resulteert weer in de helft minder files.

Omdat veel forenzen vandaag dus besloten de route naar hun werk te mijden en thuis te werken, zullen ze zich ook niet mengen in de avondspits. Daarom zal die naar verwachting ook rustiger dan normaal en zonder problemen verlopen.

Bron: www.nhnieuws.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
De herfststorm komt al aardig aan zijn einde nu

De storm komt al aardig aan zijn einde nu. Dit zijn de hoogst gemeten windstoten.
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Schade door storm lijkt niet uitzonderlijk groot

Door de eerste najaarsstorm van het jaar is op verschillende plekken in het land schade ontstaan, en is een aantal mensen gewond geraakt. Toch is de verwachting dat de schade niet uitzonderlijk groot zal blijken, zegt het Verbond van Verzekeraars.

De storm is inmiddels op de meeste plekken over zijn hoogtepunt heen, alleen op de Waddeneilanden geldt nog code oranje.

"Dit soort stormen komt drie, vier, vijf keer per jaar voor", zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. Een officiële inschatting van het schadebedrag geven de verzekeraars pas morgenochtend, maar er is vooralsnog geen reden om aan te nemen dat de wind meer heeft huisgehouden dan normaal.

Het waaide vooral hard in het kustgebied, rond het IJsselmeer en in het Waddengebied. Voor het noorden van het land gaf het KNMI tot het eind van de middag code oranje af. Maar omdat die gebieden vaker te maken hebben met zware wind, zijn ze daar beter tegen bestand, zegt Buis. "Maar natuurlijk zijn er vandaag auto's beschadigd, daken gesneuveld en was er helaas hier en daar menselijk leed."

Strandhuisjes weggewaaid
In Amstelveen raakte een man zwaargewond doordat er een boom op zijn auto was gevallen. Hij raakte bekneld, en is gereanimeerd. Ook in Enschede, Weert en Amsterdam werden mensen geraakt door vallende bomen of takken. In Schiedam reed een zwangere vrouw met haar vier passagiers, onder wie drie kinderen, op een boom op de weg. Volgens een ooggetuige is de vrouw naar het ziekenhuis gebracht.

Op andere plekken veroorzaakte de wind vooral blikschade. Op onder meer de A16 bij de Moerdijkbrug, de A2 bij Abcoude, de A32 bij het Friese Akkrum en de N331 tussen Zwolle en Emmeloord zijn vrachtwagens omver geblazen. In Lisse ramde door de wind een auto een muurtje, en in Giethoorn waaide een auto in een gracht.

Op het strand in Zeeland waaiden vijftien strandhuisjes weg. In Scheveningen moest de brandweer een strandtent verankeren die dreigde weg te waaien. Ook pretparken troffen maatregelen. Zo werden in Duinrell en de Efteling enkele attracties uit voorzorg gesloten.

Spoorproblemen
De invloed van de storm op de ochtendspits viel mee. Volgens Rijkswaterstaat stond er op het hoogtepunt 80 kilometer file, waar op woensdagochtend 140 kilometer normaal is. Wel wordt ook in de avondspits gewaarschuwd winderige gebieden te mijden met lege vrachtwagens en aanhangers.

De problemen waren groter op het spoor, waar vertraging ontstond door materiaalpech en bomen en takken op het rails en de bovenleiding. In de middag waren er nog problemen tussen Zwolle en Groningen.

De veerdiensten naar de Waddeneilanden varen weer vrijwel volgens rooster, hoewel ook in de middag en avond een aantal vaarten is geschrapt. Op Schiphol werden tientallen vluchten geannuleerd.

Bron: nos.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Spring naar forum: