Satelliet + Buien/onweerradar
Bron: Weerslag
Temperatuur
Bron: Weerslag
Windkracht (bft)
Bron: Weerslag
Pollenverwachting
Onderwerp bekijken
Weer en Wind » Weer algemeen » Extreem weer USA
 Onderwerp afdrukken
Berichtgeving orkaan José
Jeroen
Orkaan José wakkert aan: al windsnelheden van 195 per uur

Op de Atlantische Oceaan ten noordoosten van de kleine Antillen is de orkaan José vandaag aangewakkerd tot een van de derde categorie, met windsnelheden tot 195 kilometer per uur. Het Amerikaanse National Hurricane Center in Miami verwacht dat de orkaan in de komende 24 tot 36 uur nog verder in kracht zal toenemen.

static2.hln.be/static/photo/2017/6/15/11/20170907232824/media_xll_9994196.jpg
Orkaan Irma (links), achternagezeten door orkaan José (rechts). © epa.

Volgens de berekeningen van het centrum trekt de orkaan zaterdagmiddag lokale tijd langs Antigua en Barbuda en niet veel later langs Anguilla en Sint-Maarten, alvorens naar het noorden af te buigen. Deze eilanden werden eerder vol getroffen door de orkaan Irma, die grote verwoestingen aanrichtte. Orkaan José wordt bovendien achternagezeten door orkaan Katia.

Orkaan Irma blijft intussen een storm van categorie 5, de hoogste catergorie met windsnelheden tot 300 km per uur en bevindt zich momenteel vlak bij de Turks- en Caicoseilanden.

Bron: www.hln.be
Gewijzigd door Jeroen op 08-09-2017 17:20
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Orkaan Jose is nu ook vierde categorie

De orkaan Jose is opgeklommen tot een orkaan van categorie 4 op de schaal van Saffir-Simpson, zo heeft het Nationaal Orkaancentrum (NHC) in Miami meegedeeld.

static2.hln.be/static/photo/2017/7/10/10/20170908164746/media_xll_9995755.jpg
©EPA

Categorie 4 is de op een na hoogste categorie.

Het natuurgeweld genereert daarbij windsnelheden tot 240 km per uur.

Jose beweegt zich in de slipstream van de orkaan Irma aan 30 km per uur in west-noordwestelijke richting, zegt het NHC. Ook orkaan Irma is er een van de vierde categorie nadat die afzwakte van de hoogste categorie.

Bron: www.hln.be
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Orkaan Jose spaart Sint Maarten van tweede ramp

De orkaan Jose is voorbij Sint Maarten en Sint-Bartholomeus gepasseerd. De bewoners van de Caribische eilanden, die al zwaar getroffen waren door orkaan Irma, haalden opgelucht adem omdat Jose de eilanden grotendeels links liet liggen.

static2.hln.be/static/photo/2017/9/9/14/20170910110926/media_xll_9998474.jpg
© afp.

Het is volgens waarnemers wel nog afwachten hoeveel schade de storm op het eiland heeft aangericht, nadat orkaan Irma het eiland grotendeels al had verwoest. "Sint Maarten is een totale chaos. Er is heel veel schade aan gebouwen en huizen. Hier is veel hulp nodig. Defensie levert noodhulp, maar daarna moet nog heel veel gebeuren", zegt de Nederlandse commandant André van der Kamp.

Met de komst van orkaan Jose gisteren is het Nederlandse schip de Pelikaan weer teruggegaan naar Curaçao. De Zeeland ging uit veiligheidsoverwegingen enkele tientallen kilometers uit de kust om de tropische storm af te wachten. Daarbij bleven bewapende mariniers en medisch personeel aan land.

Om de noodhulp op Sint Maarten weer te hervatten, probeert de commandant opnieuw contact te maken met het eiland. "We hopen dat nieuwe schade meevalt", laat hij weten nadat Jose is gepasseerd. Volgens Van der Kamp hebben zijn mariniers meegeholpen de orde op het eiland te herstellen en zullen ze dat voorlopig blijven doen. De plunderingen die vrijdag en zaterdag nog bezig waren, noemde Van der Kamp incidenten. "Zoals ik het zie, is het eiland grotendeels onder controle."

Jose liet ook Barbuda, een klein eiland dat quasi vernield werd door Irma, links liggen. Het merendeel van de 1.800 inwoners waren na Irma op tijd geëvacueerd naar het nabij gelegen eiland Antigua. Volgens de premier is 95 procent van de woningen op Barbuda vernield. Er kwam één persoon om het leven.

Bron: www.hln.be
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Spring naar forum: