Satelliet + Buien/onweerradar
Bron: Weerslag
Temperatuur
Bron: Weerslag
Windkracht (bft)
Bron: Weerslag
Pollenverwachting
Onderwerp bekijken
 Onderwerp afdrukken
Berichtgeving zware aardbeving Mexico
Jeroen
Doden na krachtige aardbeving voor de kust van Mexico

Zeker vijf mensen zijn vrijdag om het leven gekomen door een krachtige aardbeving in het zuiden van Mexico, onderwie twee kinderen. De beving vond plaats voor de kust van Mexico en had een magnitude van 8.1. In de hoofdstad Mexico-Stad zijn de mensen de straat opgerend nadat gebouwen begonnen te trillen.

media.nu.nl/m/74wxxzda20lu_wd640.jpg/doden-krachtige-aardbeving-kust-van-mexico-.jpg
©AFP

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, vielen de slachtoffers in de zuidelijke provincie Chiapas. Ook is er schade aan verschillende gebouwen zoals ziekenhuizen en scholen.

Het epicentrum lag bij Pijijiapan in de zuidelijke deelstaat Chiapas. De beving deed zich volgens het Amerikaanse seismologische instituut USGS voor op 35 kilometer diepte. In delen van Mexico-Stad is de stroom uitgevallen.

Minder dan dertig minuten na de eerste aardbeving werd er een naschok met een magnitude van 6.1 waargenomen.

media.nu.nl/m/96bxcq6aq2j0_wd640.jpg

De Mexicaanse president spreekt van een beving met een kracht van 8.2. en daarmee zou het de zwaarste beving zijn die Mexico treft in een eeuw tijd. In 1985 vond er een verwoestende beving plaats met een kracht van 8.1 die grote schade veroorzaakte en duizenden doden tot gevolg had.

Koningin Máxima is in Mexico-Stad voor werkzaamheden namens de Verenigde Naties. ''Ze is ongedeerd en keert vrijdag volgens planning terug naar huis'', laat de RVD weten.

Vloedgolven
Het PTWC, een gezaghebbend instituut dat aardschokken in en rond de Atlantische Oceaan in de gaten houdt, gaf direct een tsunami-waarschuwing af voor mogelijke vloedgolven. Deze geldt voor de landen Mexico, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras en Ecuador.

Inmiddels zijn enkele vloedgolven waargenomen, maar is het niet duidelijk of die schade hebben veroorzaakt.

Buitenlandse Zaken
De Mexicaanse agentschap voor burgerbescherming zegt dat het de sterkste aardbeving is die het land treft sinds de verwoestende beving van 1985. Die veroorzaakte grote schade en er vielen duizenden doden.

Buitenlandse Zaken laat weten uit te zoeken of er in het bevingsgebied Nederlanders zijn.

Bron: www.nu.nl
Gewijzigd door Jeroen op 08-09-2017 15:53
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Dodental Mexico loopt op: zeker 26 doden

Bij de zware aardbeving in het zuiden van Mexico zijn zeker 26 mensen om het leven gekomen. Gevreesd wordt dat het dodental zal oplopen.

www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/styles/landscape_2/public/content/images/2017/09/08/mexico_beving_1024_epa.jpg
Patiënten worden een ziekenhuis in het Mexicaanse Villahermosa uitgerold vanwege de zware aardbeving © EPA

President Nieto van Mexico meldde aanvankelijk dat er vijf doden waren, drie in de staat Chiapas en twee in Tabasco. Maar ook in de staat Oaxaca, een bergachtig gebied, blijken zo'n twintig doden te zijn gevallen.
Vlak voor middernacht

De aardbeving, met een kracht van ruim acht op de schaal van Richter, vond gisteravond vlak voor middernacht (plaatselijke tijd) plaats, bijna 120 kilometer voor de kust van de zuidelijke deelstaat Chiapas, op een diepte van 70 kilometer. De beving was 800 kilometer verder in Mexico-Stad te voelen.

Mensen raakten daar in paniek door de beving en gingen de straat op. Op videobeelden zijn angstige Mexicanen te zien die het gewiebel van bijvoorbeeld de zuil van het monument voor de onafhankelijkheid in het centrum van de stad filmen.

Bron: www.rtlnieuws.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Zwaarste aardbeving in 100 jaar treft Mexico: al zeker 32 doden

Het zuiden van Mexico is getroffen door een aardbeving met een kracht van 8.2. Volgens president Enrique Peña Nieto gaat het om de zwaarste aardbeving in een eeuw. De beving heeft al zeker 32 mensenlevens geëist, melden de Mexicaanse autoriteiten. Er werd een tsunamiwaarschuwing afgekondigd voor de kust van de deelstaat Chiapas in het zuiden van het land, waar golven van een meter hoog aan de kust aanspoelden.

static3.hln.be/static/photo/2017/11/15/11/20170908092940/media_xll_9994961.jpg
© Twitter.

De beving deed zich volgens het Amerikaanse seismologische instituut USGS voor op 35 kilometer diepte, omstreeks 6.49 uur Belgische tijd. Het epicentrum lag bij Pijijiapan in de zuidelijke deelstaat Chiapas.

Het zou de zwaarste aardbeving zijn in meer dan 100 jaar, volgens de Mexicaanse president. Sterker nog dan de zware aardbeving uit 1985, die afklokte op 8.1 en waarbij in Mexico-stad duizenden doden vielen. Door de grotere afstand tot de hoofdstad is de schade daar nu beperkt. De aardbeving was wel voelbaar tot in hoofdstad. In enkele wijken in de hoofdstad is de stroom uitgevallen.

Er zijn ook al 61 naschokken geregistreerd, de regering waarschuwt ook voor zware naschokken in de komende 24 uur.
Doden

Vooral het zuiden van het land is zwaar getroffen. De gouverneur van de deelstaat Oaxaca, Alejandro Murat, zei aan tv-zender Televisa dat in zijn staat zeker 17 doden gevallen zijn, bovenop de vijf doden die al in de staat, een van de armste van Mexico, bevestigd waren. De 17 doden vielen allen in de zwaar getroffen stad Juchitan.

In Chiapas vielen acht doden en in Tabasco nog eens twee, aldus Luis Felipe Puente, hoofd van de civiele bescherming in Mexico. In de staat Tabasco ging het om twee kinderen, onder wie een baby.

"Het was behoorlijk heftig", getuigt Edwin Timmer in Mexico-Stad aan de VRT. "We hebben hier een speciaal aardbevingalarm, dat maakt dat je 30 seconden tot 1 minuut hebt om je in veiligheid te brengen voor de beving effectief gebeurt. Het was dit keer een heen en weer gaande, horizontale beweging. Mensen schrokken wel, maar er was geen echte paniek. De Mexicanen zijn het gewoon dat de aarde af en toe beeft. Ik hoorde wel dat er een aantal gebouwen op instorten staan in het oude deel van de stad."

Ook in buurland Guatemala wordt voor schade gevreesd. President Jimmy Morales zei dat er een evaluatie wordt gemaakt. Volgens de autoriteiten had de aardbeving in Guatemala een magnitude van 7,7.

De Nederlandse koningin Máxima heeft geen hinder ondervonden van de aardbeving in Mexico. Ze verblijft in het land voor haar werk voor de Verenigde Naties. "Ze is ongedeerd en keert vandaag volgens planning terug naar huis", laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Bron: www.hln.be
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Dodental na zware aardbeving in Mexico blijft stijgen

Het dodental als gevolg van de zware aardbeving die Mexico vrijdag trof, blijft stijgen. Inmiddels zijn negentig mensen overleden als gevolg van de beving.

media.nu.nl/m/5pwxooqaugr8_wd640.jpg/dodental-zware-aardbeving-in-mexico-blijft-stijgen.jpg
Foto: Hollandse Hoogte

De meeste slachtoffers vielen in de zuidelijek staat Oaxaca. Het was de meest krachtige beving in het land in meer dan tachtig jaar.

De aardbeving vond plaats voor de Mexicaanse zuidwestkust en had een magnitude van 8.1. Daarmee was hij krachtiger dan de vernietigende beving die in 1985 grote delen van Mexico-Stad platlegde en duizenden doden veroorzaakte.

Dit keer bleef de hoofdstad grotendeels gespaard, omdat het epicentrum verder weg lag en de aardbeving plaatsvond op een diepte van bijna 70 kilometer.

Zwaar getroffen
De zuidelijke stad Juchitan in de staat Oaxaca werd wel zwaar getroffen. Onder andere delen van het stadhuis, een hotel, een bar en andere gebouwen liggen volledig in puin. Volgens de gouverneur van de staat, Alejandro Murat, kwamen er in Oaxaca 45 mensen om het leven, van wie zeventien in Juchitan.

Zeker driehonderd mensen raakten gewond. Duizenden inwoners van laaggelegen kustgebieden werden geëvacueerd, toen er na de beving een tsunami-waarschuwing werd uitgevaardigd. Hoewel de golven zo'n 0,7 meter hoger waren dan normaal, bleef de gevreesde vloedgolf uit.

Paniek
In de 800 kilometer verderop gelegen hoofdstad Mexico-Stad, met ruim twintig miljoen inwoners de grootste stad ter wereld, veroorzaakte de beving veel paniek, maar weinig schade. Vrijdag werden er tientallen naschokken gevoeld.

Volgens de Mexicaanse president Enrique Peña Neto werd de aardbeving door zo'n 50 miljoen van de in totaal grofweg 120 miljoen Mexicanen gevoeld. Ook in Guatemala en El Salvador was de beving voelbaar. Voor zover bekend vielen in die landen geen dodelijke slachtoffers.

Bron: www.nu.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Spring naar forum: