Satelliet + Buien/onweerradar
Bron: Weerslag
Temperatuur
Bron: Weerslag
Windkracht (bft)
Bron: Weerslag
Pollenverwachting
Onderwerp bekijken
Weer en Wind » Weer algemeen » Extreem weer USA
 Onderwerp afdrukken
Berichtgeving orkaan Irma
Jeroen
Orkaan Irma, opvolgster van Harvey, is "ook extreem gevaarlijk"

Irma, de opvolgster van orkaan Harvey, bevindt zich momenteel in het oosten van de Atlantische Oceaan, voor de kusten van West-Afrika, en is uitgegroeid tot een orkaan van categorie 2. Dat heeft vandaag het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) meegedeeld. Het NHC waarschuwt dat ook Irma "extreem gevaarlijk" is.

static0.hln.be/static/photo/2017/9/5/9/20170831182305/media_xll_9976149.jpg
© Twitter.

Irma verplaatst zich aan 17 kilometer per uur richting west-noord-west en produceert windsnelheden tot 155 kilometer per uur. Mogelijk groeit de orkaan vannacht uit tot eentje van categorie 3 (op een schaal tot vijf).

Een waarschuwing is nog niet gelanceerd. Irma zit momenteel op 1.000 kilometer van Kaapverdië en is nog ver verwijderd van de eerstvolgende landmassa.

Bron: www.hln.be
Gewijzigd door Jeroen op 04-09-2017 17:19
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Hurricane Irma op weg naar St Maarten

De bovenwindse eilanden kijken met spanning naar de Alantische Oceaan. Hoe zwaar wordt hurricane Irma en waar trekt ze precies naar toe?

Terwijl de inwoners van Texas en Louisiana nog met de nasleep van hurricane Harvey te maken hebben (volgens experts heeft Harvey voor meer dan 125 miljoen dollar schade aangericht en zal het ruim een jaar duren om huizen weer bewoonbaar te maken) richten de inwoners van de bovenwindse eilanden, St Maarten, St Eustatius, Saba en de inwoners van Porto Rico en de Bahama’s hun blik gericht op het oosten.

www.weer.nl/uploads/tx_news/612/sat_irma_heel.JPG

Hurricane Irma geboren
Afgelopen week ontstond boven het warme zeewater voor de westkust van Afrika (op dit moment 2 tot 3 graden warmer dan normaal) een volgend onweercomplex. Dit complex groeide de afgelopen dagen ten westen van de Kaapverdische eilanden in korte tijd uit tot een hurricane van de 2de categorie en kreeg volgens de naamplanning van de Wereld Meteorologische Organisatie de naam Irma (na de H van Harvey komt de I van Irma).

www.weer.nl/uploads/tx_news/612/sea_westafrika.JPG

Van categorie 2 naar categorie 3
Irma ligt op dit moment zo’n 1655 km ten oosten van de Bovenwindse eilanden en trekt met een snelheid van 22 km per uur naar het westen. Inmiddels heeft Irma een prachtig oog gekregen, kenmerkend voor een actieve hurricane. Rondom het oog van Irma waaien winden met snelheden van 175 km per uur. Volgens de hurricane-schaal van Saffir-Simpson is Irma op dit moment nog net een hurricane van de tweede categorie. Naar verwachting van het National Hurricane Center trekt Irma de komende dagen gestaag verder naar het westen en wordt zij actiever. In de loop van deze zondag krijgt Irma windsnelheden van 100 km per uur rondom de kern met nog hogere uitschieters en wordt zij een hurricane van de derde categorie en is dan een "major"hurricane.

www.weer.nl/uploads/tx_news/612/nhc_03.JPG

Alert
Naar verwachting trekt Irma als major hurricane verder richting de bovenwindse eilanden en komt in de nacht naar woensdag aan even ten noordwesten van de Kleine Antillen. Omdat Irma op dit moment nog heel ver weg ligt en de koers en sterkte van deze hurricane op deze termijn nog onzeker is, worden vooralsnog geen waarschuwingen uitgegeven, maar is men wel uiterst alert.

Sneller dan Harvey
Irma ligt nu nog ruim 1600 km verwijderd van de eilanden en heeft op dit moment een snelheid van iets meer dan 20 km per uur. Harvey daarentegen verloor vorig week nadat hij bij Rockport in Texas aan land ging zijn snelheid. Doordat Harvery bijna stil hing en een week boven hetzelfde gebied hing, heeft Harvey zo extreem veel regen kunnen achterlaten.

www.weer.nl/uploads/tx_news/612/windspeed.JPG

Onzekerheden
Irma heeft op dit moment een snelheid die je op de fiets kunt bijhouden en trekt volgens verwachting naar het westen. Waar zij precies zal uitkomen over een dag of 3 is onzeker. Er kan op weg naar het westen nog veel gebeuren. Voor de verwachting van een hurricane wordt gebruik gemaakt van verschillende modellen die op hun beurt kijken naar betrouwbaarheid. Net zoals we in de weerverwachting voor ons land een “pluim” grafiek hebben die laat zien hoe betrouwbaar het is wat voor weer het wordt en hoe warm het wordt, hebben de hurricane verwachtingen een soort pluim, een spaghetti-grafiek. Als we hiernaar kijken zien we een grote waaier. Op de kaart van het National Hurricane Center zie je een breed gebied rondom de verwachte posities in de tijd.

Schampschot?
Dinsdagavond ligt Irma volgens het instituut ten noordwesten van de eilanden met windsnelheden van meer dan 200 km per uur en zit daarmee op de grens tussen een hurricane van de derde en vierde categorie. Vooralsnog berekent het hoofdmodel dat Irma langs de eilanden schampt en daarna verder zal activeren in de richting van de Bahama’s.

www.weer.nl/uploads/tx_news/612/eeeeee.JPG

St Maarten meest kwetsbaar
Volgens het model van het Europees rekencentrum, het ECMWF, komt Irma woensdagochtend 6 uur ten westen van de bovenwindse eilanden aan en trekt woensdag overdag rakelings ten noorden langs St Maarten (ligt het meest westelijk van de Nederlandse eilanden) met windsnelheden van meer dan 130 km per uur. Op dit moment is Irma een zogenaamde “small-size” hurricane, een compacte hurricane waarbij de extreem hoge windsnelheden rondom het oog zich afspelen in een straal van 35 km. Ook de omvang van Irma kan de komende dagen nog veranderen. Het is en het blijft de komende dagen heel spannend aan de andere kant van de Oceaan. Wij zullen Irma voor U in de gaten houden!

In de toekomst meer zware hurricanes
De verwachting van het National Hurricane Center dat 2017 een druk hurricane seizoen zal worden, lijkt uit te komen. Dagelijks kijken meteorologen naar het zeegebied nabij de Kaapverdische eilanden, de geboortegrond van hurricanes. Ook op dit moment zien we even ten zuidwesten van de eilanden de formatie van onweersbuien. Niet elk complex groeit uit tot een hurricane. Het complex dat zich nu ontwikkelt, heeft weinig kans op uit te groeien tot een volgende hurricane. Of er meer of minder hurricanes worden gevormd is afhankelijk van diverse factoren, zoals de temperatuur van het zeewater, maar ook winden op grote hoogte in de atmosfeer. Of er in de toekomst door klimaatverandering meer of minder hurricanes zullen komen is volgens onderzoekers van het IPCC niet duidelijk, maar dat hurricanes door de temperatuurstijging sterker kunnen worden, is wel duidelijk. De bovenwindse eilanden St Maarten, St Eustatius en Saba zullen daar in de toekomst mee te maken krijgen.

Bron: www.weer.nl Door Margot Ribberink
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Sint Maarten maakt zich op voor orkaan Irma: 'Mensen zijn toch wel angstig'

Orkaan Irma stevent af op Sint Maarten. Op het eiland is iedereen zich aan het voorbereiden op het noodweer. "Mensen zijn er echt mee bezig", zegt Maayke de Haan. "Donderdag ben ik zelf begonnen. Ik heb alles binnen gezet en water en batterijen gekocht. Nu heb ik mijn kantoor helemaal dichtgemaakt."

www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/styles/landscape_2/public/content/images/2017/09/04/ANP-53006185.jpg
Satellietfoto van orkaan Irma. © AFP

De orkaan, die naar verwachting woensdag het eiland bereikt, roept herinneringen op aan eerdere orkanen. Zo trok in 1995 orkaan Luis een spoor van vernieling over het eiland. Daarbij kwamen vier mensen om. "Wie dat heeft meegemaakt, neemt orkaan Irma heel erg serieus. Sinds het weekend is iedereen al bezig. Mensen zijn beter voorbereid dan toen."

'Het ziet er niet goed uit voor ons'
De eilandbewoners houden het nieuws en de weerberichten nauwlettend in de gaten. "Mensen zijn toch wel angstig?", zegt Maayke. "We hebben vaker orkanen gehad. Je weet wat je kunt verwachten." Meteorologen zeggen dat Irma uit kan groeien tot een orkaan van kracht vier. "We weten allemaal dat die sterkte omhoog kan gaan. Mensen zijn bang dat het een vijf kan worden. Hopelijk buigt de orkaan af naar het noorden, maar het ziet er niet goed uit voor ons."

www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/styles/inline_large/public/content/images/2017/09/04/Irma.png
Het verwachte pad van orkaan Irma

Overstromingen zoals in Texas zullen er niet komen op Sint Maarten, daarvoor is het te heuvelachtig. De eilandbewoners vrezen voor modderstromen en harde wind. Daarom wordt al het losliggende materiaal weggehaald. "Alles moet naar binnen, tuinmeubilair, borden", zegt Maayke. "Bij Luis is dat niet gedaan en dat veroorzaakte toen veel schade."

Om wateroverlast zo veel mogelijk te voorkomen, worden waterafvoeren en kanalen schoongemaakt. Ook heeft de overheid noodopvanglocaties geopend. "Er is geen sprake van evacuatie", zegt Maayke. Wel probeert Sint Maarten bezoekers eerder het eiland af te krijgen. "Een dochter van een vriendin moest eerder weg. Ze zou over een paar dagen vliegen met KLM, maar is op een eerdere vlucht gezet."

Bron: www.rtlnieuws.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Caraïben zetten zich schrap voor orkaan Irma

Op diverse Caraïbische eilanden zet de bevolking zich schrap voor orkaan Irma, die inmiddels is uitgegroeid tot een orkaan van de vierde categorie. Ook de gouverneur van Florida heeft uit voorzorg de noodtoestand uitgeroepen.

media.nu.nl/m/12uxst0a1kzo_wd640.jpg/caraiben-zetten-zich-schrap-orkaan-irma-.jpg
Foto: ANP

Het Amerikaans National Hurricane Center (NHC) heeft met het oog op de orkaan waarschuwingen afgegeven voor onder meer de Antillen, de Maagdeneilanden en Puerto Rico. Een orkaan van de vierde categorie gaat gepaard met windsnelheden van 209 tot 251 km/u, en kan voor enorme schade en grootschalige elektriciteitsuitval zorgen.

Naar verwachting zal Irma zorgen voor hoge vloedgolven en zware regenval. De gouverneur van Puerto Rico heeft aangegeven 456 opvangplekken klaar te maken op het eiland die in totaal plaats kunnen bieden aan ruim 62.000 mensen. Op het eiland is de noodtoestand afgekondigd, en de prijzen van voedsel, water en medicijnen zijn tijdelijk bevroren. Daarnaast is er 15 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor een noodfonds.

Tegen het weekend zal Irma waarschijnlijk ook voor problemen gaan zorgen in de Dominicaanse Republiek en Cuba. Het NHC verwacht dat de orkaan de komende 48 uur nog in kracht zal toenemen.

media.nu.nl/m/0j9xsenad5hh_wd640.jpg

Bovenwindse eilanden
Irma passeert naar verwachting woensdag de Bovenwindse eilanden, waar Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba zich opmaken voor de orkaan.

Het Amerikaanse consulaat in de Antillen, dat op Curaçao is gevestigd, waarschuwt toeristen in het gebied voor overstromingen, modderstromen en schade aan huizen die de storm kan veroorzaken. Ook wijst het consulaat erop dat het vliegverkeer ontregeld kan worden.

Medewerkers mogen niet meer naar het consulaat reizen en toeristen wordt geadviseerd om voor dinsdag elders onderdak te vinden.

Florida
De gouverneur van Florida heeft maandag uit voorzorg de noodtoestand uitgeroepen met het oog op de naderende orkaan Irma. Het NHC verwacht dat de storm de Amerikaanse zuidoostkust zaterdag bereikt, maar het is nog te vroeg om het exacte pad en de impact die de storm in de VS zal hebben te voorspellen.

Bron: www.nu.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Orkaan Irma aangezwollen tot storm van zwaarste categorie

De orkaan Irma, die dinsdagavond en woensdag boven de Caraïben gaat razen, is aangezwollen tot de vijfde categorie. Dat is de zwaarste op de schaal van Saffir–Simpson.

Er worden windsnelheden aan de grond gemeten van 280 kilometer per uur.

media.nu.nl/m/amfxw50agwri_wd640.jpg

Er zijn bijna honderd militairen naar Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba gestuurd. De militairen komen van Aruba en Curaçao.

Zodra de orkaan is gepasseerd gaan twee marineschepen van Aruba en Curaçao naar de drie eilanden om nog eens extra militairen en hulp af te leveren, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ministeries werken nauw samen om snel hulp te kunnen bieden.

Vloedgolven
Naar verwachting zal Irma zorgen voor hoge vloedgolven en zware regenval. De gouverneur van Puerto Rico heeft aangegeven 456 opvangplekken klaar te maken op het eiland die in totaal plaats kunnen bieden aan ruim 62.000 mensen.

Tegen het weekend zal Irma waarschijnlijk ook voor problemen gaan zorgen in de Dominicaanse Republiek, Haïti en Cuba. Ook de Amerikaanse staat Florida heeft kans om last te krijgen van de orkaan.

Inwoners
Op de eilanden bereiden mensen zich voor op de harde wind. Kozijnen worden vastgetimmerd en tuinen opgeruimd om te voorkomen dat afval de lucht in vliegt. Ook slaan velen water, voedsel en batterijen in om de hoognodige zaken in huis te hebben.

Vissers hebben hun boten op de kant gehaald, vluchten zijn gecanceld, operaties in ziekenhuizen uitgesteld en ook de kranten sluiten hun deuren. Scholen en overheidsdiensten zijn vanaf dinsdagochtend gesloten, vanaf 20.00 uur 's avonds (lokale tijd) geldt een avondklok.

De overheden willen dat zoveel mogelijk mensen thuis zijn als de orkaan de eilanden bereikt. Alleen al in St. Maarten zijn elf schuilkelders klaargemaakt.

Bron: www.nu.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Irma krachtigste orkaan ooit boven Atlantische Oceaan: nu al zo groot als Frankrijk

Hij wordt omschreven als de krachtigste orkaan die ooit boven de Atlantische Oceaan woedde. Met windsnelheden tot bijna 300 kilometer per uur, golven van 9 meter hoog en een omvang die intussen zo groot is als Frankrijk, zetten de Caraïben zich momenteel schrap voor de doortocht van Irma. De orkaan is zo krachtig dat hij zelfs wordt opgepikt door seismometers, die normaal aardbevingen registreren.

static0.hln.be/static/photo/2017/18/9/10/20170906111912/media_xll_9989515.jpg
© reuters.

"Potentieel catastrofaal": zo noemt het Amerikaanse National Hurricane Centre de orkaan, die intussen is aangezwollen tot een storm van categorie vijf en dat is de hoogste die er is. Ter vergelijking: orkaan Harvey - die twee weken geleden aan land ging in Texas - was een orkaan van categorie vier. Het was de zwaarste die de staat in een halve eeuw trof en er werden meer dan 60 doden geteld. De schade kan er volgens gouverneur Greg Abbott oplopen tot 150 miljard euro.

Vanmorgen om 1 uur plaatselijke tijd bereikte Irma voor het eerst land op het eiland Barbuda. Dat ging volgens de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA gepaard met windsnelheden tot 255 uur kilometer per uur. Berichten over schade of mogelijke slachtoffers zijn er voorlopig niet. Maar een waarschuwing van de overheid om zo goed mogelijk bescherming te zoeken, eindigde met het onheilspellende: "Mag God ons allemaal beschermen". Ook Antigua kreeg al zware wind en regen te verwerken.

Intussen staan in Philipsburg op Sint-Maarten ook al de eerste straten blank door de regen die voorafgaat aan de orkaan. Het waait al hard op het eiland. De bevolking zit nu massaal binnen en wacht af. De autoriteiten hebben iedereen verboden de straat op te gaan. Het openbare leven ligt plat, scholen en overheidsinstellingen blijven dicht. Irma wordt er rond de middag Belgische tijd verwacht.

Op het pad van de orkaan liggen verder ook nog Anguilla, Montserrat en St Kitts en Nevis. Er zijn ook orkaanwaarschuwingen voor de Nederlandse eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten, de Franse overzeese gebieden Saint-Martin en Saint-Barthélemy, de Britse Maagdeneilanden, de Amerikaanse Maagdeneilanden en delen van Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek. Verwacht wordt dat de orkaan ook richting Haïti, Cuba en - tegen het weekend - Florida zal gaan. Weerplaza verwacht dat de windsnelheid uitschieters zal hebben tot maar liefst 350 kilometer per uur.

Op de bedreigde eilanden van de Caraïben en in Florida zijn mensen intussen massaal aan het hamsteren geslagen. In heel wat winkels zijn er intussen lege rekken te zien, nadat inwoners voorraden insloegen om zich lange tijd te kunnen verschansen.

Bron: www.hln.be
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Mega-orkaan Irma zo zwaar dat apparatuur het niet kan meten

Orkaan Irma is zo zwaar dat op het nog niet goed is gelukt om de krachten te meten. De meetapparatuur heeft het begeven.

Het eiland Barbuda lag precies in het oog van de storm. Meetapparatuur heeft daar nog wel wat data door kunnen geven, voordat alles het begaf. Daarbij werd een snelheid van 300 kilometer per uur gemeten als gemiddelde, met pieken van boven de 360 kilometer per uur.

Irma blijft maar doorgroeien en is inmiddels de zwaarste Atlantische orkaan die ooit is gemeten. De superstorm gaat via Sint Maarten en de rest van de Caraïben richting het zuiden van Florida.

Bron: www.hartvannederland.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Grote ravage op Sint Maarten na passage van orkaan Irma

Orkaan Irma geldt, met windsnelheden tot bijna 300 kilometer per uur, als de krachtigste orkaan die ooit boven de Atlantische Oceaan werd geregistreerd. De eerste beelden van Sint Maarten laten zien dat de orkaan op het eiland een enorme ravage heeft aangericht. In hoofdstad Philipsburg is er sprake van zware overstromingen en grote schade.

static3.hln.be/static/photo/2017/7/11/14/20170906140018/media_xll_9989789.jpg
© twitter.

Radiostations op Sint-Maarten zijn één voor één uitgevallen. Tropixx 105.5 FM bleef nog wel lang in de lucht. Berichten die bewoners van het getroffen eiland daar achterlaten, spreken van verwoesting als gevolg van de harde windstoten.

Het gaat om weggewaaide daken en elektriciteitspalen, omgevallen bomen en zelfs brandjes in huizen. Op beelden van veiligheidscamera's die op Facebook opduiken, zijn verwoeste boten te zien en heel veel ondefinieerbare troep op straat. Hoewel nog steeds een uitgaansverbod geldt, worden de gevolgen van de orkaan meer en meer zichtbaar.

Sint-Maarten lag kort tijd in het oog van de orkaan. Rond zeven uur 's ochtends (lokale tijd) werd het bijna windstil en konden bewoners de schade even opnemen. De 35-jarige Facebooker Mole in Simpson Bay trok de volgende conclusie: "Als ik uit het raam kijk, zie ik boten die half zijn gezonken, heuvels die veel kaler lijken en huizen zonder dak. En nu komt de wind er al weer aan."

Bron: www.hln.be
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Zelfs stevigste bouwwerken verwoest op Sint-Maarten

Langzaam wordt duidelijk hoeveel schade orkaan Irma heeft aangericht op Sint-Maarten. Op het Franse gedeelte van het eiland zijn zelfs de stevigste bouwwerken verwoest.

Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb gezegd. Hij vreest daarom dat er nog maar weinig overeind staat op Sint-Maarten.

www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/styles/landscape_2/public/content/images/2017/09/06/ANP-53050058.jpg
Beeld vanuit de ruimte van orkaan Irma, vandaag boven Sint-Maarten. © AFP

Het hoofdkwartier van de politie en een kazerne zouden de storm niet hebben overleefd. Er is nog niets bekend over doden als gevolg van het noodweer.

Naar verwachting zou de orkaan 400 millimeter regen uitstorten. Boten zijn verwoest, wijken ondergelopen en daken en muren weggerukt.

Rode Kruis
Het Nederlandse Rode Kruis heeft intussen giro 5125 geopend. Mensen kunnen daarop geld storten voor de hulpverlening in het Caribisch gebied. Snelle hulp is van levensbelang, meldt de hulporganisatie.

"De komende dagen wordt de hulpverlening nog lastig, er wordt veel regen verwacht en er is daardoor een grote kans op landverschuivingen. Ook is er voor komend weekend nóg een tropische storm voorspeld.”, zegt Marion van der Reijden, coördinator hulpverlening in het Caribisch gebied.

Cuba
Het oog van de orkaan gaat in noordwestelijke richting verder naar de noordkust van Puerto Rico. De orkaan raakt ook de Dominicaanse Republiek, Haïti, de Bahama’s en Cuba. Het Rode Kruis staat klaar om hulp te verlenen in al deze gebieden.

Bron: www.rtlnieuws.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Irma trekt spoor van verwoesting door Caribisch gebied

Door de orkaan Irma zijn in het Caribisch gebied in 24 uur tijd zeker tien doden gevallen, en gevreesd wordt dat het dodental zal stijgen. Op de eilanden in de regio is zware schade aangericht.

i68.tinypic.com/2drgpif.png
Luchtfoto van schade op Sint-Maarten Ministerie van Defensie

Op Antigua en Barbuda, waar de orkaan gisterochtend aan land kwam, hebben volgens de lokale regering vrijwel alle huizen en gebouwen schade opgelopen. Op Barbuda, met 2000 inwoners, is de helft van de bevolking dakloos geworden.

Premier Gaston Browne zegt dat het hele eiland onder water staat en praktisch onbewoonbaar is geworden. Op het Britse eiland Anguilla viel zeker één dode.

Alarmerende berichten komen er vooral van Saint-Martin, het Franse, noordelijke deel van het eiland Sint-Maarten. Gouverneur Gibbs zegt dat het eiland is getroffen door een catastrofe: 95 procent van het eiland is volgens hem verwoest. Er zijn tot nu toe acht doden geteld.

Ook het nabijgelegen eiland Saint-Barthélemy is zwaar getroffen. President Macron heeft financiële hulp toegezegd.

Puerto Rico lijkt ten dele te zijn ontkomen aan de orkaan, die in noordelijke richting is afgebogen en nu op weg is naar de Bahama's. Door de extreme regenval en harde windstoten is wel een groot deel van de elektriciteit uitgevallen. De helft van de drie miljoen inwoners zit zonder stroom.

Bron: nos.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Orkaan Irma: 9 doden, 2 eilanden vernield

Na de doortocht van de orkaan Irma zijn op de Caraïben al zeker negen doden gevallen. Acht op Sint-Maarten en één op het eiland Barbuda. De twee eilanden zijn voor 90 procent verwoest en staan volledig onder water. Volgens de premier van Barbuda loopt de schade op tot meer dan 125 miljoen euro. Irma zou in de loop van de ochtend de Dominicaanse Republiek bereiken.

YouTube Video


VTM NIEUWS-journaliste Romina Van Camp is in Punta Cana op de Dominicaanse Republiek. “Het begint hier nu al stevig te waaien en te regenen”, vertelde Van Camp gisteravond laat. De gasten in de hotelkamers met uitzicht op de zee zijn ondergebracht in andere kamers. Het restaurant met zeezicht is ook gesloten. “Het hotel waar wij verblijven, raadt alle gasten aan om binnen te blijven.”

Dodelijke slachtoffers
Het kleine Caraïbische eiland Barbuda is "totaal verwoest" na de doortocht van orkaan Irma. Dat heeft premier Gaston Browne van Antigua en Barbuda gezegd. Op het eiland is al minstens één dodelijk slachtoffer geteld. "Voor het ogenblik hebben we slechts één dode geregistreerd", aldus Browne, maar de orkaan van categorie 5 heeft zo veel vernieling aangericht dat er van het eiland van 1.600 inwoners "niets meer overblijft dan een puinhoop".

Browne monsterde de schade vanuit de lucht en stelde vast dat "minstens 95 procent van de gebouwen beschadigd is". "Het hele eiland staat onder water. Op dit moment is Barbuda amper bewoonbaar", zei de premier aan lokale radiozender ABS. Op het naburige Antigua was er slechts lichte schade.

Ook Sint-Maarten verwoest
Ook het Franse deel van Sint-Maarten is "voor 95 procent" vernield, zo deelde voorzitter Daniel Gibbs van de Territoriale Raad mee. "Het is een enorme ramp. 95 procent van het eiland is vernield. Ik ben in shock", zo verklaarde hij aan Radio Caraïbes International.

Op Sint-Maarten vielen al zeker acht doden en 21 gewonden. "Deze balans is niet definitief. We riskeren jammer genoeg nog meer ontdekkingen te doen", zo verklaarde de prefect van Guadeloupe aan journalisten. Sint-Maarten is nauwelijks bereikbaar en daardoor vrijwel afgesloten van de buitenwereld. Zo is het vliegveld ernstig beschadigd en de toegang tot de haven ook moeilijk.

Meerdere orkanen
Behalve Irma razen er momenteel nog twee orkanen op de Atlantische Oceaan. Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) heeft gisteren de stormen Jose en Katia geclassificeerd als orkanen. Volgens het NHC halen de windstoten van Jose snelheden tot 120 kilometer per uur. De storm wordt zo een orkaan van categorie 1 op een schaal van 5.

Bovendien wint de orkaan nog volop aan kracht. Volgens de meteorologen zou Jose tegen morgen een orkaan van categorie 3 kunnen worden, met windsnelheden tot 208 kilometer per uur.

Jose bevindt zich momenteel op ongeveer 1.700 kilometer van de Kleine Antillen. Aan de andere kant van de Golf van Mexico, zo'n 300 kilometer ten noordoosten van de Mexicaanse stad Veracruz, bevindt zich momenteel Katia. Ook die storm is gisteren geclassificeerd als een orkaan van categorie 1, met windsnelheden van 120 kilometer per uur.

Bron: nieuws.vtm.be
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Wereldberoemd strand Sint-Maarten weggevaagd door orkaan

Het vliegveld van Sint-Maarten is ook zwaar getroffen door orkaan Irma. Op een luchtfoto is de verwoesting van misschien wel één van de beroemdste vliegvelden ter wereld duidelijk te zien.

www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/styles/landscape_2/public/content/images/2017/09/07/Corsair_Airbus_A330_at_SXM_Bidini.jpg
(archieffoto) © Wikimedia Commons

Het Maho Beach ligt vlak voor het Princess Juliana International Airport. En door de extreem korte landingsbaan raasden de vliegtuigen dan ook vlak over het strand. De beelden van stofwolken, wegwaaiende parasols en mensen die zich stevig vasthouden, zijn dan ook vaak vastgelegd op beeld.

www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/styles/inline_large/public/content/images/2017/09/07/ANP-53059385_0.jpg

De enorme kracht van orkaan Irma is duidelijk te zien op beelden die vanuit een helikopter zijn gemaakt. Het strand ligt op het vliegveld en er staat geen palmboom meer overeind.

Afgelopen zomer kwam Maho Beach nog in het nieuws door het overlijden van een toeriste. Een vertrekkend vliegtuig gaf vol gas. De vrouw werd door de 'jetblast' omvergeblazen en kwam met haar hoofd op een betonblok terecht.

Bron: www.rtlnieuws.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Florida houdt de adem in voor orkaan Irma, die zaterdagnacht aan land zou gaan

Na een verwoestend pad door de Caraïben trekt orkaan Irma verder naar Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek. Zaterdagnacht is Florida aan de beurt, en na de passage van orkaan Harvey in Houston zit de schrik er goed in.

static1.hln.be/static/photo/2017/8/1/9/20170907153728/media_xll_9992754.jpg
© epa.

Hoewel de gedachten bij de bewoners van de Kleine Antillen al bij orkaan José zullen zijn, wacht Florida nog altijd de komst van Irma gespannen af. Volgens de laatste berekeningen van de Amerikaanse weerdienst doet de nog altijd krachtige orkaan zaterdagnacht Belgische tijd de Amerikaanse staat aan. Dat zou volgens de laatste schattingen van het Amerikaanse orkaancentrum (NHC) circa 100 kilometer ten noorden van Miami kunnen zijn, vlakbij het landgoed Mar-a-Lago van president Trump.

De weerdienst voorspelt dat de orkaan wellicht afzwakt tot een categorie vier wanneer ze aan land gaat, maar ook dan kunnen de gevolgen catastrofaal zijn.

Noodtoestand
In de zuidelijke Amerikaanse staat wordt in elk geval het zekere voor het onzekere genomen. De noodtoestand is van kracht, en toeristen moeten de eilandenarchipel Florida Keys verlaten. Daarna volgen ook de inwoners.

"Het zou zomaar de duurste storm in de Amerikaanse geschiedenis worden, wat veelzeggend is gezien wat twee weken geleden is gebeurd", zegt een orkaanonderzoeker van de University of Miami tegen persbureau AP. Hij verwees naar orkaan Harvey, die onlangs enorme schade aanrichtte in Texas.

Het Amerikaanse orkaancentrum waarschuwt intussen al voor een volgende wervelstorm. Jose zou tot een orkaan ontwikkelen en komend weekend de Caribische eilanden kunnen bereiken die nu al door Irma getroffen zijn. Een aantal Belgische toeristen kiest het zekere voor het onzekere. Voor de vlucht van TUI naar de Dominicaanse Republiek kwamen 50 van de 290 passagiers niet opdagen; zij hadden besloten om te boeken of hun reis te verschuiven. Bij Thomas Cook was er slechts één annulering.

Bron: www.hln.be
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Luchthaven Sint-Maarten mogelijk vandaag nog open voor hulp

Op het vliegveld van Sint-Maarten kunnen mogelijk vandaag al de eerste vliegtuigen landen met hulpgoederen voor slachtoffers van orkaan Irma. Marinecommandant De Vin zegt tegen de NOS dat Princess Juliana Airport naar verwachting "in de loop van de dag" open gaat. Een tijdstip wordt niet genoemd.

media.nu.nl/m/pldxpu9agkom_wd640.jpg

De marine gaat de komende uren ook proberen om het hulpschip Zr. Ms. Pelikaan aan te leggen in de haven van Sint-Maarten. Dat schip heeft onder meer water, voedsel en vrachtwagens geladen.

Als het lukt om de Pelikaan in de haven van Sint-Maarten te krijgen, wordt ook onderzocht hoe de situatie onder het wateroppervlak is. Door de orkaan is er van alles in het water beland. De Zr. Ms. Zeeland, die ook op weg is naar Sint-Maarten, heeft een grotere diepgang dan de Pelikaan.

Orkaan Irma raasde gisteren over de Bovenwindse Eilanden. Sint-Maarten is een van de zwaarst getroffen gebieden. Op het Franse deel van het eiland zijn zeker acht mensen omgekomen. Over mogelijke slachtoffers op het Nederlandse deel is nog niets bekend.

De marine voert sinds gisteravond vluchten uit om de schade in kaart te brengen. Die is enorm. Premier Rutte sprak van een orkaan "van epische omvang".

Bron: nos.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Orkaan Irma gaat Florida vol treffen

Terwijl het formaat van de schade die Irma heeft aangericht op Sint Maarten duidelijk wordt, vervolgt de categorie 5 orkaan haar weg door het Caribisch gebied. Volgens de laatste voorspellingen gaat Irma recht op Florida af.

media.nu.nl/m/au0xvc8a5z3o_sqr512.jpg

Irma geldt als één van de zwaarste stormen die deze eeuw boven de Atlantische Oceaan ontstonden en lijkt vooralsnog weinig aan kracht in te boeten. Windsnelheden van tegen de 280 kilometer per uur worden nog steeds waargenomen.

De wind zakte donderdag enigszins, toen Irma langs de noordkust van de Dominicaanse Republiek schampte, maar het blijft volgens het Amerikaanse National Hurricane Center een orkaan in de zwaarste categorie 5.

Volgens voorspellingen komt Irma zondag aan bij de Amerikaanse staat Florida, zij het dat de orkaan dan waarschijnlijk afgezwakt is naar de, nog steeds zware, categorie 4.

"Er komt een hoeveelheid wind aan, die we denk ik nog niet eerder hebben gezien", liet president Donald Trump donderdag weten. "We willen dat de mensen in Florida zich goed beschermen en zeer voorzichtig zijn. Trump bezit zelf het golfresort Mar-a-Lago, dat aan de kust ligt bij Palm Beach.

Evacuaties
Functionarissen in Florida zijn gestart met evacuaties en hebben toeristen opgedragen om de Florida Keys-eilanden te verlaten. Ondertussen ontstaan er brandstoftekorten in de staat. De gouverneur van kuststaat Georgia heeft verplichte evacuaties opgedragen in de kustgebieden. Scholen zijn voor onbepaalde tijd gesloten.

Voor Irma bij Florida aankomt, wordt ook Cuba geschampt. Alle toeristen zijn daar geëvacueerd uit resorts aan de noordkant van het eiland. Canada heeft zelfs besloten om alle Canadezen die op vakantie zijn op Cuba te evacueren.

Bron: www.nu.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Twee doden in Nederlandse deel Sint-Maarten

De orkaan Irma heeft in het Nederlandse deel van het Antilleneiland Sint-Maarten aan twee mensen het leven gekost.

static1.hln.be/static/photo/2017/7/9/12/20170908181112/media_xll_9995907.jpg
© afp.

Er zijn ook 43 gewonden, van wie elf er ernstig aan toe zijn. Dat heeft de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk bekendgemaakt.

Bron: www.hln.be
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Video: Sint-Maarten in 1 dag van paradijs naar rampgebied

Sint-Maarten is een tropisch stukje Nederland. Zon, zee, strand: The Friendly Island is voor veel mensen een paradijs.

YouTube Video


Maar nu is alles anders. Orkaan Irma heeft gebouwen en infrastructuur verwoest. Hotels waar tot vorige week nog mensen hun vakantie doorbrachten, zijn karkassen geworden. Bekijk deze indrukwekkende beelden van voor en na de orkaan.

YouTube Video


De Nederlander Iwan IJzer filmde de schade in het resort waar hij tot woensdag vakantie vierde. Kamers liggen vol puin en palmbomen in de tuin zijn als luciferhoutjes afgebroken, laat hij zien.

Bron: nos.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Orkaan Irma bereikt Key West, 'tornado-achtige schade' verwacht

De verwoestende orkaan Irma heeft Key West bereikt, een eiland ten zuidwesten van Florida. De Amerikaanse weerdienst verwacht 'tornado-achtige schade' door de harde wind en hoge golven. Er zijn windstoten gemeten van 165 kilometer per uur.

nos.nl/data/image/2017/09/10/416217/xxl.jpg
Inwoners van Florida bij een opvangcentrum Reuters

"Dit is een extreem gevaarlijke en levensbedreigende situatie", zegt de weerdienst. Bewoners die op de Keys-eilanden zijn achtergebleven, moeten onmiddellijk een schuilplaats zoeken en daar tot nader order blijven.

Irma kwam van Cuba, waar de orkaan was afgezwakt tot categorie 3. Maar boven het warme water van de Straat van Florida werd de orkaan er weer een van de vierde categorie.

Irma zal naar verwachting vanavond laat de westkust van Florida bereiken. Het oog van de orkaan, waar de meeste ravage wordt aangericht, kan in de nacht van zondag op maandag grote steden als Cape Coral, Tampa en Saint Petersburg vol raken.

De gouverneur van de staat heeft meer dan zes miljoen mensen opgeroepen om hun huis te verlaten. Tienduizenden mensen hebben hun toevlucht gezocht bij opvanglocaties.

Ook president Trump zei inwoners weg te gaan uit de verwachte baan van Irma. "Maak je geen zorgen over je bezittingen, ga gewoon weg", zei hij. "Eigendommen zijn te vervangen, levens niet."

Grote delen van Florida lopen door de harde wind en hevige regenval gevaar op overstromingen. Ook is al bij honderdduizenden huizen de stroom uitgevallen.

Bron: nos.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Dodental door Irma stijgt verder, overstromingen in Florida

De orkaan Irma heeft in Cuba het leven gekost aan zeker tien mensen, meldt de Cubaanse overheid. Daardoor komt het dodental van de orkaan in het Caribisch gebied nu op 34. In de Amerikaanse staat Florida, waar de orkaan gisteravond aan land kwam, zijn nog geen berichten over dodelijke slachtoffers.

nos.nl/data/image/2017/09/11/416545/xxl.jpg
Opruimwerkzaamheden op Cuba na de orkaan Irma AFP

Volgens Cubaanse staatsmedia vielen de meeste slachtoffers in de hoofdstad Havana. Meerdere mensen kwamen om het leven toen gebouwen gedeeltelijk instortten.

Tropische storm
Irma is vannacht in afgezwakte vorm over de dichtbevolkte regio rond de stad Tampa getrokken, aan de westkust van Florida. Toen was er nog sprake van een orkaan van categorie 1. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center is Irma nu geen orkaan meer, maar een tropische storm. De windstoten bereiken alsnog snelheden tot 110 kilometer per uur.

De overlast van de storm is nog lang niet voorbij. Irma veroorzaakt zware overstromingen in Florida, onder meer in de stad Jacksonville. De Amerikaanse meteorologische dienst zegt dat de overstromingen records verbreken, erger nog dan in 1965 tijdens orkaan Dora.

Tientallen miljarden schade
Irma leidde vannacht tot veel overlast in het zuidwesten van Florida. Door de harde wind zijn veel elektriciteitspalen omgewaaid. Daardoor zitten 5,8 miljoen huishoudens zonder stroom. De vliegvelden van de steden Tampa, Orlando en Miami zijn dicht.

Het bedrijf AIR, dat werkt in opdracht van verzekeringsmaatschappijen, denkt dat Irma alleen al in Florida tussen de twintig en veertig miljard dollar aan schade heeft veroorzaakt.

Bron: nos.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Spring naar forum: