Satelliet + Buien/onweerradar
Bron: Weerslag
Temperatuur
Bron: Weerslag
Gevoelstemperatuur
Bron: Weerplaza
Zicht
Bron: Weerplaza
Onderwerp bekijken
Weer en Wind » Discussie over het weer » Seizoensverwachting
 Onderwerp afdrukken
Herfstverwachting 2017
Jeroen
De meteorologische herfst gaat morgen weer beginnen

Veel mensen hopen nog op een mooie nazomer. Maar voorlopig zit dat er niet echt in als we de pluimverwachting mogen geloven. Laten we hopen dat dit nog gaat veranderen want persoonlijk wil ik nog wel ff lekker op het strand gaan liggen Smile
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Kustbuien en stevige wind, woensdag misschien storm

In september valt de meeste neerslag in de kustregio. Hier ligt het nog relatief warme kustwater aan ten grondslag. Ook morgen vallen (stevige) kustbuien. En woensdag storm?

In september valt de meeste neerslag in de kustregio. Hier ligt het nog relatief warme kustwater aan ten grondslag. Ook morgen vallen (stevige) kustbuien. En gaat het woensdag stormen?

www.weer.nl/uploads/tx_news/612/laag_in_bovenlucht_bij_Schotland_koude_kustbuien_mamiddag.PNG

September is typisch een overgangsmaand van zomer naar herfst met zowel nazomerse (en rustige) als natte episodes. Het nog relatief warme zeewater/kustwater is goede voeding, zeg maar gerust, basisvoeding, voor (stevige) buien met soms onweer in de kustregio. Zeker als er ook depressie-activiteit samen met een koude bovenlucht bij komt kijken. Op deze manier onststaat een 'onstabiel luchtmengsel' waarin moeiteloos stapelwolken ontstaan die het buienstadium bereiken. Wanneer ook een trog, ofwel buienstoring, in het spel is, kan de buiigheid een extra impuls krijgen. Daarnaast kan lijnvorming in de buien veel regenwater veroorzaken. Dit gebeurde bijvoorbeeld in september 1998.

www.weer.nl/uploads/tx_news/612/trog_onweer_kustprovincies_mamiddag.PNG

In de gehele maand viel toen 149 millimeter neerslag in De Bilt. De maandnorm (tijdvak 1981-2010) voor De Bilt is 78 mm. In het zuidoosten van ons land valt normaal ongeveer 10 millimeter neerslag minder dan dat, en in de kustgebieden is het juist zo'n 10 mm natter in september dan in het midden van het land, met aan de Zuid-Hollandse kust plaatselijk 97 millimeter als normale neerslagsom. Op 14 september 1998 viel in Dirksland (ZH) in een etmaal maarliefst 134 millimeter neerslag. Dit was geen neerslag etmaalrecord. Op 9 augustus 1951 viel in Amsterdam in 24u zelfs 148 millimeter neerslag.

In de ranglijst van natste septembermaanden in De Bilt vanaf 1901 staat september 1998 overigens op de vijfde plaats. Nog natter was september 2001 in De Bilt afgerond 211 millimeter als maandsom: deze maand staat op de tweede plaats in de ranglijst. September 1957 is en blijft koploper met een maandsom in De Bilt van 213 millimeter.

www.weer.nl/uploads/tx_news/612/verwachte_neerslag_morgen.png

Langste dag
"Voor de langste dag neemt de zee, na de langste dag geeft de zee". Een weerspreuk die klopt. Momenteel is het aan zee "meer geven van buien dan nemen..." Rond de langste dag, 21 juni, is er een ‘bijgeloof’ dat de trend die daarna volgt, het weer voor de rest van het zomerseizoen bepaalt. In onder andere volkswijsheden zijn er spreuken over het te verwachten zomerweer. Voor de 21ste zelf was er een volgende weerspreuk: "voor de langste dag, dan neemt de zee, en na de langste dag, dan geeft de zee". De uitleg hierover is vrij simpel, want over het algemeen is de temperatuur van het zeewater voor de langste dag relatief koud ten opzichte van de temperatuur boven land. Hierdoor is het landoppervlak meestal een betere voedingsbodem voor de vorming van buien. Na de langste dag geldt het vaak het omgekeerde. De meeste buien ontstaan dan boven het relatief warme zeewater, en vooral als de (boven)lucht steeds kouder wordt...

Maandag de kustbuien en harde wind
Morgen, maandag 11 september, hebben we met een koude bovenlucht te maken. Op 5,5 kilometer hoogte vriest het gauw meer dan 20 graden... Zowel aan de grond als op 5,5 km ligt er in de middag een depressie bij Schotland. De stroming bij ons is zuidwestelijk met aanvoer van enkele buien die dan boven het relatief warme zeewater een extra impuls zullen krijgen. Bovendien lijkt zich een buienlijn te vormen, op een trog, die kan blijven 'plakken' langs de kust en daardoor veel regenwater kan achterlaten. Vooral aan de Noord-Hollandse kust zien we in sommige berekeningen pieken tot zo'n 30 millimeter regenwater in 1 etmaal. Landinwaarts lijkt het vaker droog dan nat te zijn met iets meer zonneschijn dan aan zee. Daarnaast waait het stevig. De zuidwestelijke wind wakkert in de nacht naar maandag aan zee al aan tot 7 mogelijk 8 Bft. Daarbij zijn er windvlagen van minstens 75 km/u aan zee, zware windstoten. Maandag overdag blijft de wind sterk vlagerig met aan zee nog 6-7 Bft. Het wordt 16 tot 18 graden.

www.weer.nl/uploads/tx_news/612/woensdagochtend_8_uur_spitsstorm_ochtendspits_mogelijk_EC_00UTC.PNG

Dinsdag overal enkele buien, woensdag storm?
Zoals de weerkaarten er nu bij liggen, wordt het dinsdag wat rustiger met de wind. De wisselvalligheid houdt aan met overal enkele buien, afgewisseld door opklaringen. De temperaturen veranderen nog weinig. Op woensdag lijkt een stormdepressie zo te koersen dat wij er (even) een zuidwesterstorm van kunnen krijgen, vooral ook gedurende de woensdagochtendspits. Afwachten maar.

Bron: www.weer.nl door Jordi Bloem
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Herfstvakantie begint met een zonnig en warm weekend

De zomer is echt al voorbij, maar dat wil niet zeggen dat het weer er af en toe nog wel een beetje op lijkt. Na een redelijk natte maand, veel bewolking en weinig zon wordt komend weekend nazomerweer verwacht. Vooral de inwoners in het midden en het zuiden van Nederland profiteren ervan, want voor hen begint dan de herfstvakantie.

nos.nl/data/image/2017/10/11/423742/xxl.jpg

In de loop van donderdag wordt het droog en breekt de zon door. Vanaf vrijdag wordt het warmer. Die temperaturen blijven zeker tot en met dinsdag.

"Met een zuidelijke wind wordt warmere lucht aangevoerd. Dan ben je er nog niet, want de afgelopen dagen was de lucht ook niet zo koud. Je hebt ook zon nodig en die komt er dit weekend steeds beter bij", zegt weerman Marco Verhoef. "En het wordt dik 20 graden."

Het mooie nazomerweer wordt in Amerika de Indian summer genoemd, hier in Nederland gewoon bekend als de nazomer. Die paar warme dagen in oktober zijn niet ongebruikelijk. Voor veel kinderen kan de herfstvakantie met het warmere weer dan ook niet beter beginnen. De scholen in de noordelijke provincies hebben pas een week later vrij. Voor hen is nog weinig zinnigs over het vakantieweer te zeggen.

Bron: nos.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
De nazomer is voorbij, storm op komst

Het prachtige weer van deze maand is na vandaag voorbij. De echte herfst komt er weer aan met zaterdag kans op storm als we de kaarten zo bekijken. Morgen kijk ik verder naar de kaarten. nu nog ff in de tuin genieten Smile
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Jeroen
Stormachtige kuststrook

Vooral aan de kust wordt het dit weekend stormachtig. Mogelijk bereikt de wind aan de noordkust zelfs even stormkracht 9.

Tussen een standvastig hogedrukgebied ten zuidwesten van ons en een complex lagedrukgebied boven Scandinavië waait dit weekend een straffe westen- tot noordwestenwind in onze omgeving. Deze fungeert als denkbeeldige glijbaan vanuit de poolstreek tot diep in Europa en voert talrijke storingen aan, maar ook steeds minder warme lucht. Er wordt dan ook dagelijks een graadje van de maximumtemperaturen gesnoept en het is wisselvallig, met soms flink wat wind; aan de kust een tijdlang stormachtig en mogelijk steekt in het Waddengebied zelfs even stormkracht 9 op.

i65.tinypic.com/bgo11w.gif

De lagedrukgebieden boven Scandinavië resulteren daar al in winterweer. In Finland viel donderdag al een eerste laag sneeuw en ook de Noorse bergen en Lapland kleuren alweer geregeld wit. In het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan, net ten zuiden van de Britse Eilanden, zit nog milde oceaanlucht gevangen en daar hebben vrijdag nog mee te maken. Rondom hogedrukgebieden waait de wind met de klok mee en hoewel de wind dus vanuit het ‘normaal wat koelere’ noordwesten komt, weet de temperatuur bij ons vrijdagmiddag nog te stijgen tot 14 of 15 graden.

Steeds minder warm
Dit weekend zakt één van de lagedrukgebieden boven Scandinavië echter steeds verder uit richting Nederland, waarna die nog vrij milde lucht meer en meer gemengd wordt met koudere lucht vanuit de poolstreek. Die koelere lucht glijdt als het ware via die eerder genoemde glijbaan onze omgeving in, waarna onze maximumtemperaturen dagelijks lager uitkomen. Zondagmiddag wordt het in het noorden van het land 11 of 12 graden en maandag nog slechts 10 of 11 graden. In het zuiden wordt het nog een graad of 14 en dat is nog een graadje boven de norm van 13 graden voor eind oktober.

Wisselvallig
Via diezelfde weg glijdt dit weekend ook af en toe wat nattigheid ons land in. Vandaag zijn dat vooral een paar losse buitjes, maar vooral vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag neemt de bewolking toe op nadering van een warmtefront. Zaterdagochtend zitten daar vooruit nog wat opklaringen en vooral in de middag valt dan wat regen of motregen. Pas in de loop van zondag wordt het droger, met dan nog slechts een lokale bui in vooral de kuststrook.

Storm(achtig)
Naarmate het lagedrukgebied vanuit Scandinavië dichterbij komt, wordt het luchtdrukverschil boven onze omgeving steeds groter, waardoor het steeds harder gaat waaien. De meeste wind staat er in de nacht van zaterdag op zondag, de nacht van de nacht, met langs bijna de hele Nederlandse kust tijdelijk windkracht 8, ofwel stormachtig. In het noordelijk kustgebied kan het zelfs even tot storm komen, windkracht 9 met daarbij soms ook zeer zware windstoten tot rond 100 kilometer per uur. In de loop van zondag neemt de noordwestenwind heel geleidelijk weer wat af.

Klok uurtje terug
Tussen 2:00 en 3:00 uur in de nacht van zaterdag op zondag is tevens het moment dat de klok een uurtje terug gaat en de wintertijd ingaat. Deze nacht duurt dus een uurtje langer dan normaal. Het ‘achteruit’ zetten van de klok gebeurt altijd ‘achterin’ het jaar, op de laatste vroege zondagochtend van de oktobermaand. De wintertijd duurt vervolgens 5 maanden, waarna we op de laatste vroege zondagochtend van de maand maart (in het ‘voorjaar’) de klok weer een uurtje ‘vooruit’ zetten en de zomertijd weer van start gaat. De zomertijd duurt vervolgens 7 maanden.

Na het weekend
De temperatuursdip van maandag duurt niet lang, want vanaf dinsdag gaat het kwik weer iets omhoog en komen we met een graad of 14 rond de norm uit. Ook dit is echter weer van korte duur, want vanaf donderdag lijkt het landelijk voorlopig nog maar 10 tot 12 graden te worden. Ook de nachten worden vanaf dat moment kouder, met minimumtemperaturen tussen 5 en 10 graden.

Bron: www.weer.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
Spring naar forum: