Satelliet + Buien/onweerradar
Bron: Weerslag
Temperatuur
Bron: Weerslag
Windkracht (bft)
Bron: Weerslag
Pollenverwachting
Onderwerp bekijken
Weer en Wind » Weer algemeen » Algemeen weernieuws
 Onderwerp afdrukken
Mumbai overstroomd, openbare leven stilgevallen
RayZor
Mumbai overstroomd, openbare leven stilgevallen

De Indiase miljoenenstad Mumbai is sinds gistermiddag overstroomd door zeer zware regenval. Zeker zes mensen zijn omgekomen en huizen zijn verwoest. Andere delen van India en Nepal en Bangladesh kampen al twee maanden met moessonregens, die zwaarder zijn dan normaal en langer aanhouden.

nos.nl/data/image/2017/08/30/413612/xxl.jpg
Inwoners van Mumbai waden door het water AFP

Mumbai, met meer dan 20 miljoen inwoners de tweede stad van het land, was er niet op voorbereid, omdat het noodweer niet was voorspeld. "Meestal zijn de weersvoorspellingen zeer nauwkeurig", zegt correspondent Joeri Boom, "maar deze hoeveelheid regen hadden de meteorologen niet zien aankomen." De aandacht was meer gericht op het gevaar dat het aangekondigde hoogtij zou kunnen opleveren.

"Opeens stak er een storm op en tuimelde de lucht naar beneden, zei iemand op de sociale media, en het werd aardedonker."

De hulpdiensten evacueerden mensen die vast kwamen te zitten in lager gelegen gebieden, maar ondervonden daarbij veel hinder van de aanhoudende regen. De helft van de bevolking woont in sloppenwijken.

Gestrand
Door de hevige regen zijn straten en rivieren overstroomd. Het treinverkeer viel stil, waardoor het openbare leven werd lamgelegd. Miljoenen mensen per dag reizen per trein door de stad. Mensen strandden op de stations. Anderen waadden gisteravond over het spoor naar huis door water dat tot hun middel kwam.

Veel mensen moesten hun auto laten staan en door de overstroomde straten naar huis lopen. In enkele delen van de stad viel bijna 300 millimeter regen. Bedrijven regelden eten en slaapplaatsen voor werknemers die niet naar huis konden. In tempels werden mensen opgevangen die op straat strandden.

De regen houdt vandaag nog aan. Scholen zijn gesloten en mensen hebben het advies gekregen om thuis te blijven.

Bringing you another amazing waterfall from Mumbai, India...
BMC Rocks!
Janta Shocks! #MumbaiFlooded#RainHosts pic.twitter.com/UoF9prAAeN
— Sir Rohit Sharma (@ImRo450)


In andere delen van India en in Bangladesh en Nepal houdt de regen al sinds juni aan. In Nepal zakt het water nu. "Daar is door modderstromen veel infrastructuur vernietigd de afgelopen weken ", zegt Boom, "terwijl het land nog niet over de schade heen was van de aardbevingen van 2015."

In het vlakke, laaggelegen Bangladesh is het noorden de afgelopen weken zwaar getroffen door regen en overstromingen. In het land komt veel water vanuit omliggende landen samen. Dat water stroomt naar de dichtbevolkte gebieden in het zuiden. "Het blijft daar ook maar regenen."

In de Noord-Indiase deelstaat Bihar, waar het water uit Nepal naartoe stroomt, zijn tien miljoen mensen getroffen door overstromingen. "Er zijn daar in een paar weken tijd 400 mensen omgekomen. En in een ander deel van de deelstaat heerst juist grote droogte."

Waarschuwing
Volgens Boom zijn dit de omstandigheden waar Indiase meteorologen al jaren voor waarschuwen. "Zuid-Azië is erg gevoelig voor klimaatverandering. Gletsjers smelten heel snel en de moesson is onvoorspelbaarder. Al jaren wordt gezegd dat de hoeveelheid water die normaal in drie maanden valt weleens in een week zou kunnen vallen. Dat lijkt nu te gebeuren."

Bangladesh werkt met Nederlandse hulp al een aantal jaren aan een deltaplan, maar dat is nog niet ver genoeg gevorderd om nu al resultaat te hebben. "In India beloven de verschillende overheden ieder jaar dat ze het jaar erop beter voorbereid zijn, maar ze laten het er steeds weer bij zitten."

Bron: www.nos.nl
 
Web
RayZor
Doden door instorten flatgebouw Mumbai na zware regenval

In de Indiase stad Mumbai is een flatgebouw van vijf verdiepingen ingestort. Ruim dertig bewoners raakten onder het puin bedolven.

media.nu.nl/m/mxxxfgyam53n_wd640.jpg/doden-instorten-flatgebouw-mumbai-zware-regenval.jpg
Foto: AFP

Inmiddels zijn twee doden geborgen en is een bewoner in het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweken. Van vijf andere gewonden is de toestand kritiek, meldde The Times of India.

Hulpdiensten zijn ter plaatse om de slachtoffers op te vangen, de brandweer zoekt naar verdere overlevenden onder het puin.

Het ingestorte flatgebouw staat in een wijk met smalle straatjes. Gebouwen, sommige bijna honderd jaar oud, staan er dicht op elkaar. De politie vermoedt dat de constructie van de getroffen flat is verzwakt door de zware regenval die Mumbai de afgelopen dagen teisterde.

Overstromingen

Zeker 1.500 mensen in India, Bangladesh en Nepal zijn de afgelopen weken om het leven gekomen door grote overstromingen. Zo'n 41 miljoen mensen zijn hun huis kwijtgeraakt of moesten op de vlucht voor het water.

De overstromingen zijn het gevolg van extreme moessonregens die vanaf juni al aanhouden. Het water heeft meerdere aardverschuivingen veroorzaakt, wat heeft geleid tot enorme modderstromen.

Bron: www.nu.nl Door: ANP
 
Web
Spring naar forum: