Satelliet + Buien/onweerradar
Bron: Weerslag
Temperatuur
Bron: Weerslag
Gevoelstemperatuur
Bron: Weerplaza
Zicht
Bron: Weerplaza
Onderwerp bekijken
 Onderwerp afdrukken
Aardverschuiving in Zwitserland: zeker acht vermisten
Jeroen
Aardverschuiving in Zwitserland: zeker acht vermisten

In Bondo, in het Zwitserse bergdal Val Bregaglia (kanton Graubünden), heeft zich gisteren een aardverschuiving voorgedaan. Het dorp kon tijdig geëvacueerd worden, maar er is toch sprake van zeker acht vermisten.

static2.hln.be/static/photo/2017/10/13/14/20170824113249/media_xll_9957644.jpg
Naar schatting vier miljoen kubieke meter modder en puin zou naar beneden gekomen zijn. © Screenshot Blick.ch.

Het Duitse Bild meldt dat daar ook Duitsers bij zijn. De politie in Zwitserland spreekt ook over Oostenrijkse en Zwitserse burgers. Een reddingshelikopter van het Zwitserse leger werd intussen ingezet om de zoekactie te coördineren. "Het getroffen gebied wordt vaak bezocht door wandelaars en bergbeklimmers", zegt Markus Walser, woordvoerder van de politie in Graubünden. "Er was naar alle waarschijnlijkheid niet overal gsmbereik. We hopen dat dat de reden is waarom we nog niets gehoord hebben van die acht personen."

static2.hln.be/static/photo/2017/7/10/11/20170824114105/media_xll_9957641.jpg
© epa.

Er zou nog volgens AFP veel schade zijn aan de gebouwen nadat rotsmassa's op 3.369 meter hoogte naar beneden kwamen. Ook de hoofdweg is volledig bedolven. Een honderdtal inwoners kan niet terugkeren naar hun huizen. Bondo beschikt over een alarmsysteem dat inwoners moet waarschuwen voor wanneer puin naar beneden komt.

Bron: www.hln.be
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
RayZor
Zwitserland: modderlawine Bonda komt door opwarming

De Zwitserse modderlawine van afgelopen woensdag, waardoor waarschijnlijk acht mensen zijn omgekomen, is het gevolg van klimaatverandering. Dat heeft het Zwitserse federale milieubureau vandaag naar buiten gebracht.

nos.nl/data/image/2017/08/28/413243/xxl.jpg
Het dorp Bondo werd overspoeld door modder en stenen EPA

Woensdag werden de Bondascavallei en het dorp Bondo, op de grens met Italië, getroffen door een aardverschuiving, waarbij een enorme hoeveelheid modder en stenen naar beneden kwam. Een speurtocht met 100 reddingswerkers naar acht vermiste wandelaars heeft niets opgeleverd.

Opwarming

Volgens de milieuexperts is de gemiddelde temperatuur in Zwitserland 2 graden opgelopen sinds de weergegevens in 1864 voor het eerst werden geregistreerd. Dat is meer dan tweemaal zo veel als de gemiddelde opwarming van de aarde die op 0,9 graden is vastgesteld.

Die opwarming is voor een belangrijk deel het gevolg van de uitstoot van kooldioxide door industrieën en auto's die fossiele brandstoffen gebruiken.

De hogere temperaturen veroorzaken volgens het milieubureau onder andere scheuren in berghellingen, waardoor de bodem makkelijk kan gaan schuiven. De Zwitserse autoriteiten besloten zaterdag de speurtocht naar de wandelaars te staken.

Bron: www.nos.nl
 
Web
Spring naar forum: