Satelliet + Buien/onweerradar
Bron: Weerslag
Temperatuur
Bron: Weerslag
Gevoelstemperatuur
Bron: Weerplaza
Zicht
Bron: Weerplaza
Onderwerp bekijken
 Onderwerp afdrukken
Ravage na modderstromen Sierra Leone
Jeroen
Het is als een lawine, alles is bedolven onder een grote bruine vlakte

"Vrouwen huilen, kinderen huilen, je ziet allerlei huisraad tussen het puin." Hidde Hoogendam is erg onder de indruk van wat hij vanmorgen aantrof in het getroffen gebied in Sierra Leone. Een helling op een heuvel bij de hoofdstad Freetown ging gisteren na hevige regenval schuiven, waardoor enorme modderstromen zijn ontstaan.

nos.nl/data/image/2017/08/15/410315/xxl.jpg
Ravage na modderstromen Sierra Leone Hidde Hoogendam

Volgens het Rode Kruis zijn nog zeker 600 mensen vermist. Lokale media meldden eerder dat ruim 350 mensen om het leven zijn gekomen, onder wie meer dan honderd kinderen. Rond de 3000 mensen hebben hun huis moeten verlaten.

Hoogendam loopt stage in Sierra Leone en kon vandaag voor het eerst naar het getroffen gebied. "Een collega van me is een familielid kwijtgeraakt in het gebied en we wilden gaan zoeken", vertelt hij. Uiteindelijk kon Hidde niet meer doen dan toekijken. "We hadden geen schep bij ons en alles is afgezet door het Rode Kruis en andere instanties."

YouTube Video


Hij vond het erg heftig om in het rampgebied rond te lopen. "Het is als een lawine, alles is bedolven onder een grote bruine vlakte. Huizen, kerken en scholen, een hele community is verdwenen."

Op veel plekken staan mensen te graven, op zoek naar slachtoffers, vertelt Hidde. "In het mortuarium hoorde ik dat 528 lichamen zijn binnengebracht, of eigenlijk delen daarvan."

Toch zijn er ook hoopvolle verhalen. "Een man is vandaag van onder het puin gehaald door het gebruik van zijn telefoon. De man wist van onder het puin te bellen met bekenden en is toen gevonden."

YouTube Video


Toen Hoogendam in het rampgebied stond te kijken hoorde hij opeens een groep mensen gillen en huilen van vreugde. "Het bleek dat een vermiste jongen niet onder het puin lag, maar aan de andere kant van de heuvel was tijdens de ramp. Terwijl zijn familie bij een graafmachine stond kwam hij aanlopen en sprong in de armen van zijn moeder."

Hidde is al vier maanden in Sierra Leone voor zijn stage bij een groot internationaal bedrijf, die nog twee weken duurt. "Ik blijf hier voorlopig wel en kan mijn werk blijven doen." Graag zou hij iets doen voor de duizenden mensen die alles kwijt zijn. "Ik hoop dat er een actie van Giro555 komt, zodat we iets kunnen betekenen voor de mensen in Freetown."

Bron: nos.nl
Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.
 
RayZor
Modderstromen in Sierra Leone: 7 dagen van nationale rouw na honderden doden

In Sierra Leone zijn vandaag zeven dagen van nationale rouw van start gegaan nadat honderden mensen om het leven kwamen door modderstromen in de hoofdstad Freetown.

static3.hln.be/static/photo/2017/13/8/10/20170816122722/media_xll_9939160.jpg
Reddingswerkers in beschermende kledij dragen een kist met een slachtoffer weg na de modderstromen in Freetown, Sierra Leone. © reuters.

Om 14.00 uur Belgische tijd zal er een minuut stilte gehouden worden. Vanavond zal er een wake en een gebedsmoment plaatsvinden in het nationaal stadion in Freetown.

De lichamen van 297 mensen, onder wie 109 kinderen, werden al geborgen, aldus Mohammad Bangura, minister van Communicatie van het land. Hoeveel mensen exact om het leven kwamen, is nog niet duidelijk. Het ministerie van Volksgezondheid sprak eerder over 500 doden en enorm veel gewonden. Morgen zal er een massabegrafenis plaatsvinden omdat alle mortuaria al overvol liggen, aldus de minister nog.

Nationale tragedie
De meeste slachtoffers vielen in de wijk Regent, aan de rand van Freetown, waar een modderstroom duizend woningen vernielde. Naar schatting 3.000 mensen zijn dakloos, aldus het Rode Kruis. De reddingswerken gaan traag vooruit, omdat wegen zijn afgesloten door overstromingen en door een gebrek aan materiaal. In Freetown, een stad met een miljoen inwoners, zitten duizenden mensen zonder stroom, en de communicatielijnen zijn verbroken.

De president van Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, heeft gisteren om hulp gevraagd. "We worden overweldigd", zo verklaarde de president. Hij sprak van een "nationale tragedie" en de ergste natuurramp die het 7,4 miljoen inwoners tellende land in West-Afrika ooit heeft meegemaakt.

Bron: www.hln.be Door: SVG
 
Web
RayZor
Dodental Sierra Leone na modderstroom loopt op

Het aantal doden als gevolg van de modderstromen in Sierra Leone, is opgelopen tot vijfhonderd. Volgens het Rode Kruis worden nog zeshonderd mensen vermist.

media.nu.nl/m/rl9xymwa6rm0_wd640.jpg/dodental-sierra-leone-modderstroom-loopt.jpg
Foto: AFP

Hevige regenval zorgde voor een aardverschuiving bij de hoofdstad Freetown.

Nederland trekt 580.000 euro uit voor de slachtoffers van de modderstroom. Het Rode Kruis kan met dat geld familieleden herenigen die elkaar zijn kwijtgeraakt, waterleidingen herstellen en andere bijstand verlenen.

De hulpverleners proberen ook te voorkomen dat cholera uitbreekt.

Bron: www.nu.nl
 
Web
RayZor
Dodental modderstroom Sierra Leone loopt op tot zeker duizend

Het aantal doden als gevolg van de modderstromen in Sierra Leone is opgelopen tot zeker duizend, hebben een plaatselijke leider uit de hoofdstad en een minister zondag gezegd.

media.nu.nl/m/0rzxpreaynet_wd640.jpg/dodental-modderstroom-sierra-leone-loopt-zeker-duizend.jpg
Foto: AFP

Hevige regenval zorgde op 14 augustus voor een aardverschuiving bij de hoofdstad Freetown. In het bergstadje Regent ontstond een modderstroom, waar tientallen huizen werden overstroomd.

In de dagen na de ramp werden honderden lichamen geborgen, en spraken hulporganisaties al de vrees uit dat het dodental nog verder zou stijgen. Toen bekend werd dat de modderstroom zeker vijfhonderd levens had geëist, sprak het Rode Kruis al van nog zeker zeshonderd vermisten.

Nederland trekt 580.000 euro uit voor de slachtoffers van de modderstroom. Het Rode Kruis kan met dat geld familieleden herenigen die elkaar zijn kwijtgeraakt, waterleidingen herstellen en andere bijstand verlenen.

Bron: www.nu.nl
 
Web
Spring naar forum: